Prețul petrolului a crescut vineri și era foarte aproape să înregistreze a doua creștere anuală consecutivă într-un an volatil

Redacția dec. 30, 2022 1 comentarii
sonda exploatare petrol

Prețul petrolului a crescut vineri și era pe cale să înregistreze a doua creștere anuală consecutivă într-un an volatil, marcat de rezervele reduse din cauza războiului din Ucraina și de slăbirea cererii din partea principalului importator mondial de țiței, China, scrie Reuters.

Prețul țițeiului a urcat în martie, referința globală Brent ajungând la 139,13 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, după ce invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări legate de aprovizionare. Prețurile s-au răcit rapid în a doua jumătate a anului 2022 din cauza îngrijorărilor legate de recesiunea globală.

Vineri, prețul petrolului Brent a scăzut cu 35 de cenți, sau 0,4%, la 83,11 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 10 cenți, sau 0,1%, la 78,50 dolari.

Pentru anul în curs, Brent părea să câștige 6,9%, după un salt de 50% în 2021. Țițeiul american este pe cale să crească cu 4,4% în 2022, după ce anul trecut a înregistrat un avans de 55%. Ambele repere au scăzut în 2020, deoarece pandemia a afectat cererea.

Scăderea petrolului în a doua jumătate a anului 2022 a venit ca urmare a faptului că băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația, ceea ce a stimulat dolarul american. Acest lucru a făcut ca mărfurile denominate în dolari să fie o investiție mai costisitoare pentru deținătorii de alte monede.

De asemenea, restricțiile zero-COVID din China, care au fost atenuate abia luna aceasta, au zdrobit speranțele de redresare a cererii. Cel de-al doilea consumator mondial în 2022 a înregistrat prima scădere a cererii de petrol din ultimii ani.

Deși se așteaptă ca China să își revină în 2023, o creștere recentă a cazurilor de COVID-19 a diminuat speranțele unui impuls imediat al cererii.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Comentarii

  1. Prețul petrol a crescut vineri și era foarte aproape să înregistreze a doua creștere anuală consecutivă într-un an volatil

    Cum vi se pare d.p.d.v. gramatical ? Este corect – pretul petrol ?
    Cam multe greseli de redactare pe langa cele de continut.
    In rest numai de bine.
    P.S. La multi ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *