Prețul petrolului a atins maximul ultimilor șapte ani, după ce țările exportatoare nu au ajuns la un acord de creștere a producției

Redacția oct. 4, 2021 0 comentarii
sonda exploatare petrol

Prețul pretrolului a crescut luni seară la maximul ultimilor șapte ani, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și un grup de producători de petrol conduși de Rusia nu au fost de acord să accelereze creșterea producției, scriu Reuters și Financial Times.

Prețul de referință al petrolului din SUA, West Texas Intermediate, a crescut cu 2,3% până la 77,62 dolari pe baril. Brent, referința internațională, a crescut 2,5%, ajungând la 81,26 dolari, cel mai mare preț din ultimii trei ani.

OPEC și Rusia au transmis, așadar, că vor respecta planul convenit anterior de a crește producția colectivă cu numai 400.000 de barili în fiecare lună, în ciuda avertismentelor că există un deficit global între cerere și ofertă care deja pune presiune pe prețurile energiei.

Consumatori mari precum SUA și India au făcut apel la aceste națiuni să ajute la abordarea unei crize energetice globale în creștere, în contextul în care prețul petrolului a crescut cu peste 50% în ultimul an.

Europa și Asia s-au confruntat cu resurse energetice reduse, ceea ce a determinat creșterea prețurilor gazelor naturale și ale cărbunelui la cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată, în timp ce prețurile petrolului au crescut constant, pe măsură ce economia mondială și-a revenit din pandemie.

În SUA, forajul și producția de petrol au crescut, deși încă nu se vor întoarce la nivelurile pre-pandemice.

Scumpirile recente ale petrolului fac parte dintr-o amplă creștere a prețului mărfurilor, de la cherestea și ovăz, la propan și gaze naturale. Scumpirile au fost propulsate de creșterea bruscă a cererii datorată redeschiderii economiilor, depășind capacitatea producătorilor de a crește producția și de a livra în mod eficient materii prime pe piață. Creșterea prețurilor este transmisă consumatorilor prin creșterea costului produselor finite și a stârnit temeri că inflația ar putea deraia redresarea economică.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *