Prețul petrolului a crescut luni, după ce un atac cu dronă asupra forțelor americane din Iordania a sporit îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării în Orientul Mijlociu, iar militanții Houthi au intensificat atacurile în Marea Roșie, scrie Reuters
Contractele futures pentru petrolul Brent au câștigat 21 de cenți, la 83,76 dolari pe baril la ora 1117 GMT, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate au crescut cu 21 de cenți, la 78,22 dolari.
Riscurile de extindere a conflictului în Orientul Mijlociu sunt în creștere, cu un atac cu dronă al militanților susținuți de Iran asupra trupelor americane din Iordania la sfârșitul săptămânii trecute.
Trafigura, traderul de mărfuri, între timp, evaluează riscurile de securitate ale unor noi călătorii în Marea Roșie, după ce pompierii au stins un incendiu pe un petrolier atacat de grupul Houthi din Yemen cu o zi înainte.
“Credem că moartea a trei militari americani astăzi în Iordania marchează un punct critic de inflexiune în conflictul în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu”, a declarat Helima Croft, analist la RBC Capital, adăugând că o confruntare mai directă cu Iranul sporește riscul de întrerupere a aprovizionării regionale cu energie.
Analiștii de la ANZ au declarat: “Întreruperile în aprovizionare au fost limitate, dar acest lucru s-a schimbat vineri, după ce un petrolier care opera în numele Trafigura a fost lovit de o rachetă în largul coastelor Yemenului”.
Între timp, în China, o instanță din Hong Kong a ordonat luni lichidarea gigantului imobiliar China Evergrande Group, într-un semn al unei crize tot mai profunde în sectorul imobiliar din China, un semn că va fi afectată cererea de țiței în cel mai mare importator de petrol din lume.
Ratele ridicate ale dobânzilor care persistă în Europa se află, de asemenea, în atenția investitorilor, după ce factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene nu au reușit să ajungă luni la un consens cu privire la momentul în care ar trebui să fie reduse ratele dobânzilor.
Între timp, Rusia este posibil să reducă exporturile de nafta, o materie primă petrochimică, cu 127.500 – 136.000 de barili pe zi – aproximativ o treime din totalul exporturilor sale – după ce incendiile au întrerupt operațiunile la rafinăriile din Marea Baltică și Marea Neagră, potrivit traderilor și datelor de urmărire a navelor LSEG.
O altă instalație petrolieră rusă a fost atacată luni, autoritățile ruse indicând că au dejucat un atac cu drone asupra rafinăriei Slavneft-YANOS din orașul Iaroslavl.