Prețul petrolului ar putea sări cu mult peste 100 de dolari pe baril, dacă se va ajunge un război regional după atacul Iranului asupra Israelului

petrol

Prețul petrolului ar putea urca până la 100 de dolari pe baril și chiar mai mult, au declarat observatorii pieței, după ce Iranul a organizat un atac aerian împotriva Israelului, reaprinzând temerile privind un război regional, scrie CNBC.

Iranul găzduiește resurse petroliere vaste și este al treilea mare producător din cartelul petrolier OPEC. Orice întrerupere a capacității sale de a aproviziona piețele globale ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului, au declarat analiștii pentru CNBC. De asemenea, piețele vor monitoriza îndeaproape evoluțiile sau închiderea Strâmtorii Ormuz, un punct cheie care se află între Iran și Oman și prin care trece zilnic o cincime din producția globală de petrol.

“Orice atac asupra producției de petrol sau a facilităților de export din Iran ar duce prețul țițeiului Brent la 100 de dolari, iar închiderea Strâmtorii Ormuz ar duce la prețuri între 120 și 130 de dolari”, a declarat Andy Lipow, președintele Lipow Oil Associates.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Iranul a tras peste 300 de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică, marcând primul caz în care Iranul a lansat un atac militar direct asupra statului evreu. O “mare majoritate” a dronelor și rachetelor iraniene au fost interceptate, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari. Acesta a precizat că o fetiță de 10 ani a fost “grav rănită de schije”, dar că nu au existat alte victime.

Atacul Iranului a fost o ripostă la un atac israelian asupra consulatului său din orașul sirian Damasc, la începutul acestei luni. Iranul a acuzat Israelul că a bombardat o parte din complexul ambasadei sale la 1 aprilie, ucigând șapte militari iranieni, inclusiv trei comandanți de rang înalt.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat că, în urma atacului aerian, “chestiunea poate fi considerată încheiată”. Aceasta a avertizat, totuși, că răspunsul său va fi “considerabil mai sever” în cazul în care vor exista noi represalii israeliene.

Prețul petrolului s-a tranzacționat în ușoară scădere în primele ore ale dimineții în Asia. Referința globală Brent a scăzut luni cu 0,31%, la 90,17 dolari pe baril, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate au scăzut cu 0,44%, fiind tranzacționate la 85,28 dolari pe baril.

Coroborată cu anii de investiții insuficiente în explorarea și dezvoltarea petrolului, recenta evoluție geopolitică face ca rezervele globale de țiței să fie mai vulnerabile, a declarat Josh Young, manager de portofoliu la firma de investiții în petrol și gaze Bison Interests.

“Investițiile insuficiente fac ca aprovizionarea să fie mai fragilă și cresc șansele unei super-picuri mult peste 100 de dolari dacă aprovizionarea este întreruptă”, a spus el.

“Cred că prețurile petrolului vor atinge maxime istorice în acest ciclu, din cauza unui deceniu de subinvestiții în explorare și dezvoltare”, a adăugat Young.

Prețul petrolului a urcat în ultimele luni din cauza întreruperilor comerciale și a întârzierilor cauzate de atacurile maritime din Marea Roșie ale rebelilor Houthi, care se declară solidari cu poporul palestinian.

O forță dominantă în politica din Orientul Mijlociu, Iranul finanțează și sprijină grupurile care se opun Israelului, precum grupul militant palestinian Hamas, Hezbollah din Liban, Houthis din Yemen și administrația siriană a lui Bashar al-Assad. Conflictul în curs de desfășurare din Gaza a fost deseori menționat ca un război prin procură între Israel și Iran.

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, adăugând că Washingtonul a ajutat “la doborârea aproape a tuturor dronelor și rachetelor care se apropiau”.

“Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva amenințărilor venite din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier”, a mai spus Biden separat pe platforma de socializare X. Dar el i-a mai spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC News.

În cazul în care Iranul va continua să escaladeze ostilitățile, SUA și aliații săi vor fi supuși la “presiuni reînnoite pentru a întări din nou sancțiunile”, a scris economistul șef al Betashares, David Bassanese, într-o notă după atac.

Exporturile de petrol iranian s-au ridicat în ultimii ani, SUA “acceptând aparent pasiv acest lucru ca mijloc de a menține presiunea descendentă asupra prețurilor mondiale ale petrolului”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: