Prețul porumbului românesc a ajuns la un maxim al ultimilor ani de 243 de euro pe tonă, săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, în linie cu prețurile internaționale ale porumbului.
Prețul FOB (prețul la frontiera țării exportatoare) în Portul Constanța a ajuns așadar la 243 euro, în data de 6 mai, cel mai mare nivel din 2013 până în prezent. De asemenea, prețul DEPSILO (la plecarea din siloz) a ajuns la 190 de euro pe tonă. Subiectul a fost sesizat inițial de Economica.net.
Preţul porumbului este mai mult decât dublu, față de aceeași perioadă, a explicat recent într-o analiză de piaţă Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.
Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, afirma recent că, în cazul porumbului, care abia se însămânţează, preţul din noua recoltă, care va fi în toamnă, este aproape similar cu cel al grâului, „un lucru foarte rar întâlnit”.
Și în Statele Unite, prețul porumbului a crescut cu aproximativ 50% în 2021, iar un bushel costă mai mult decât dublu față de acum un an.
Porumbul a înregistrat una dintre cele mai puternice scumpiri dintre materiile prime, ceea ce determină companiile să crească prețurile la bunuri.
România a avut anul trecut o recoltă de 10,8 milioane de tone de porumb, pierzând prima poziţie în clasamentul celor mai mari producător din Uniunea Europeană, după ce în 2018 şi 2019 câştigase acest titlu, ci recolte de 17-18 milioane de tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează că în acest an România va produce în jur de 13,1 milioane de tone de porumb.