Prețurile alimentelor la nivel mondial scad pentru a opta lună la rând, după reînnoirea acordului de export de cereale al Ucrainei. Semn că presiunile inflaționiste ar putea să se atenueze

Redacția dec. 2, 2022 1 comentarii
mancare, alimente

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut pentru a opta lună la rând, în noiembrie, semn că presiunile inflaționiste ar putea să se atenueze, scrie Bloomberg.

Un indicator al Națiunilor Unite privind prețurile alimentelor a scăzut luna trecută cu 0,1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie. Reînnoirea acordului de export de cereale al Ucrainei a făcut ca prețurile la grâu și porumb să scadă, în timp ce amenințarea unei recesiuni globale reduce cererea de alimente.

Indicele de prețuri al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 135,7 puncte, în scădere față de 135,9 puncte în octombrie, a anunțat vineri agenția, potrivit Reuters.

Cifra din octombrie a rămas neschimbată față de estimarea anterioară a FAO.

Valorile mai mici pentru cereale, carne și produse lactate în noiembrie au compensat prețurile mai mari pentru uleiuri vegetale și zahăr, a precizat FAO.

Acordul de luna trecută de a prelungi cu încă 120 de zile un canal de export de cereale din Ucraina, susținut de ONU, a atenuat îngrijorările legate de efectele războiului pentru comerțul masiv de la Marea Neagră.

Scăderea ușoară din noiembrie a însemnat că indicele alimentar FAO este acum cu doar 0,3% peste nivelul său de acum un an, a precizat agenția.

Foto: Food waste combat, Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *