Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, pe fondul războiului

bani economii financiar portofel sarac Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub aşteptările iniţiale, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Guvernul anticipa că majorarea indicelui preţurilor de consum ar ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate marţi au arătat că inflaţia s-a stabilizat la 0,7% în decembrie.

Banca centrală a atribuit stabilizarea inflaţiei unei decizii guvernamentale de a nu majora tarifele serviciilor de utilităţi în timpul războiului, în pofida atacurilor ruseşti asupra instalaţiilor energetice care au dus la penurie de energie electrică, şi unei aprovizionări îmbunătăţite cu produse alimentare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Preţurile carburanţilor au avut un impact semnificativ asupra inflaţiei în prima jumătate a anului 2022, dar s-au stabilizat de atunci, în pofida revenirii accizelor la benzină şi motorină”, a spus casa de investiţii ICU într-o notă de cercetare.

Datele privind PIB-ul publicate săptămâna trecută au sugerat, de asemenea, că economia ucraineană s-a adaptat mai bine decât la realităţile războiului faţă de aşteptările iniţiale, datorită nivelurilor ridicate de ajutor extern şi flexibilităţii afacerilor ucrainene.

Datele preliminare ale Ministerului Economiei, de joia trecută, au arătat o scădere cu 30,4% a produsului intern brut în 2022, cel mai puternic declin economic de când Ucraina şi-a câştigat independenţa, dar sub aşteptări.

În pofida acestor semne de rezistenţă, penuria de energie electrică este probabil să fie o provocare pentru întreprinderi, menţinând presiunile inflaţioniste ridicate.

Institutul de Cercetări Economice din Ucraina a declarat că încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat la sfârşitul anului 2022, 78% dintre companii afirmând că întreruperea furnizării de energie electrică, apă şi căldură reprezintă o problemă cheie pentru ele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: