Prețurile de pe piața locuințelor au continuat să crească în noiembrie. Excepție fac casele și apartamentele cu patru camere, care pierd teren

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vânzările de pe piața rezidențială din București, cel puțin cele din segmentul locuințelor de mari dimensiuni, case/vile și apartamente cu patru camere, par să fi pierdut teren, înregistrând scăderi în noiembrie, inclusiv la prețurile cerute. Celelalte tipuri de apartamente, însă, garsoniere, două camere și trei camere continuă să avanseze, iar prețurile cresc lunar. Pe piața chiriilor, însă, scăderile sunt aproape pe linie, unul dintre motive fiind și perioada anului, în care, tradițional se fac mai puține închirieri.

Cum arată piața? Majoritatea analiștilor și dezvoltatorilor par optimiști, se construiește în ritm susținut și se vinde în același ritm, în ciuda scumpirilor materialelor de construcții și a creșterilor de prețuri pentru locuințe. De altfel, investitorii au demarat construcția a peste 14.000 de locuințe în București și împrejurimi în primele nouă luni din acest an, potrivit datelor SVN Romania. Un procent minoritar dintre acestea, în special pe segmentul mass market, pot fi livrate chiar până la finalul acestui an, în timp ce majoraritatea au termene de predare stabilite pentru 2022 – 2023.

„Peste 24.000 de unități rezidențiale se aflau în construcție în București și împrejurimi la începutul acestui an (n.r. în acest număr se regăsesc și proiectele demarate în T1 2021), dintre care estimăm că aproximativ 18.000 -20.000 ar putea fi livrate în acest an, în funcție de ritmul cu care dezvoltatorii vor finaliza proiecte în ultimele două luni ale anului”, spun oficialii SVN România.

În primele șase luni din 2021 au fost finalizate cu 2% mai multe locuințe în regiunea București – Ilfov comparativ cu perioada similară din 2020, când a fost stabilit un record semestrial de livrări, potrivit statisticilor INS. În total, în 2020 au fost finalizate 20.773 de apartamente și case în București și Ilfov, un record pentru ultimele decenii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe piața vânzărilor de locuințe, cele mai mari două tipuri de locuințe, case/vile și apartamente cu patru camere sunt însă afectate de o reducere a prețului, deci a cererii. Astfel, potrivit anunțul.ro, în noiembrie, prețurile caselor și vilelor au continuat scăderea începută în august și au ajuns la sub 230.000 de euro, o scădere cu 3,3% a prețului mediu cerut.

Și prețurile apartamentelor cu patru camere s-au diminuat cu 5,53% luna trecută, la 149.991 euro și sunt în scădere din septembrie.

La apartamentele mai mici, însă, prețurile și cererea continuă să se miște în sus. După cinci luni de aproximativă stagnare la 100.000-101.000 euro, apartamentele cu trei camere au crescut, în noiembrie, cu 2,5% la aproape 104.000 euro în medie.

”Rezultatele record înregistrate în 2021 au fost posibile într-un context în care accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe a ajuns în acest an la cel mai bun nivel din istoria recentă – și asta în ciuda majorărilor de prețuri cauzate de creșterea semnificativă a costurilor materialelor de construcție. Creșterile salariale au compensat parțial aceste majorări însă tendințele inflaționiste, intensificarea competiției și eventualele evoluții negative ale pandemiei Covid-19 ar putea să își pună amprenta asupra pieței rezidențiale”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Apartamentele cu două camere au depășit 70.000 de euro în medie, luna trecută, după ocreștere cu 1,85%, iar garsonierele au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, fiind evaluate la vânzare la 47.313 euro.

La chirii se schimbă lucrurile

Singurul segment al pieței care a crescut e cel al chiriilor pentru case/vile, care au avansat cu peste 3%, la 1.511 euro pe lună. În rest, cererea redusă a determinat o scădere a chiriilor medii.

Privind piața, evoluția chiriilor pentru camere arată, începând din aprilie, ca dinții unui fierăstrău, cu creșteri și scăderi consecutive. Luna trecută, media chiriilor cerute pentru apartamentele cu patru camere s-a diminuat cu aproape 3%, la 846 de euro lună. În cazul apartamentelor cu trei camere, scăderea e de 4%, la 487 de euro/lună.

Pentru cele mai căutate locuințe la apartamentele cu două camere și garsoniere, chiriile medii cerute și-au continuat scăderea începută în septembrie, iar luna noiembrie s-a încheiat cu valori de 357 euro pe lună, respectiv, 247 euro lună, dupăo reducere a chiriilor medii cu 3,15% a chiriilor medii cerute pentru garsoniere.

Evident, evoluția chiriilor, în special, va fi influențată și în 2022 de infectările cu coronavirus și de evoluția pandemiei, care a dat peste cap piața, dar reduceri radicale nu au apărut sau s-au manifestat foarte rar și nu sunt motive să considerăm că ele vor apărea la anul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: