Prețurile de producție din Germania înregistrează cel mai rapid ritm de creștere din 1975

crestere economica, grafic

Preţurile de producţie ale produselor industriale au înregistrat în Germania cel mai rapid ritm de creştere din ianuarie 1975, din cauza întârzierilor în livrarea de materii prime şi a cererii interne şi externe ridicate, transmit DPA şi Xinhua, citate de Agerpres. Conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preţurile de producţie au crescut cu 10,4% în iulie, după un avans de 8,5% luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la o expansiune de 9,2%.

Este cel mai rapid ritm de creştere din ianuarie 1975, când preţurile au urcat din cauza celebrei crize petroliere.

Excluzând energia, preţurile de producţie au înregistrat o creştere anuală de 7,4% în iulie, după un avans de 6% luna precedentă. În rândul componentelor, cea mai mare creştere a înregistrat-o preţul energiei (20,4%) şi preţul bunurilor intermediare (15,6%).

Indicele general al preţurilor de producţie a urcat cu 1,9% în iulie, comparativ cu luna precedentă, conform datelor Destatis.

“Cererea ridicată din Germania şi de peste hotare, problemele înregistrate cu livrarea de materii prime şi creşterea semnificativă a preţurilor de import la minereurile de fier sunt principalele cauze ale majorării preţurilor la oţel şi cherestea”, a apreciat expertul Destatis, Gerda Gladis-Doerr.

Conform Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK), 83% dintre companii se confruntă cu probleme din cauza blocajelor din fluxul de aprovizionare şi a creşterii preţurilor.

“Problemele din lanţul de aprovizionare s-au extins anul acesta. Relaţiile comerciale globale au fost sever afectate, iar companiile resimt puternic aceste blocaje. Redresarea economiei încetineşte din acest motiv”, a apreciat Volker Treier, expertul pentru comerţ extern al DIHK.

Producţia insuficientă şi nivelul redus al capacităţilor de transport afectează fluxul de aprovizionare, care nu mai face faţă cererii în creştere. De exemplu, nu sunt suficiente containere pentru transportul maritim. Şi menţinerea unor restricţii legate de pandemie afectează nivelul producţiei.

Principalele probleme se observă în siderurgie, în producerea de bunuri intermediare, cum ar fi microcipuri, ambalaje, mase plastice, lemn, aluminiu şi cupru. Pentru două treimi din companiile afectate, aceste probleme duc la preţuri mai ridicate pentru clienţi.

Sunt afectate companii din toate sectoarele, iar multe caută noi furnizori. 43% au indicat că au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri deoarece nu pot onora comenzile. Un sfert din companiile germane au fost nevoie să reducă sau să oprească producţia.

Conform datelor Eurostat, Germania şi Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile cât şi importurile de bunuri.

Sursa: Pexels

Sursa: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *