Prețurile gazelor naturale din Europa au început să scadă, după ce Putin a anunțat că sprijină o soluţie diplomatică la tensiunile cu SUA privind Ucraina

Aragaz gaze naturale mancare Pexels Foto: Pexels.com

Preţurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină o soluţie diplomatică la tensiunile cu SUA privind Ucraina şi a anunţat retragerea în garnizoane a mii de militari şi echipamente care au participat la exerciţii militare în apropiere de frontiera ucraineană, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Miercuri, preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au înregistrat un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel pe parcursul zilei, din 10 noiembrie. La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale au scăzut miercuri dimineaţa cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marţi.

Marţi, după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin şi-a exprimat speranţa că negocierile vor rezolva impasul privind Ucraina. Pieţele urmăresc cu interes evoluţiile geopolitice, anunţul Rusiei privind retragerea trupelor afectând evoluţiile pe pieţele globale de acţiuni, ţiţei, gaze şi metale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Analiştii urmăresc cu atenţie fluxurile de gaze ruseşti spre Europa. Livrările au fost limitate în ultimele luni, deşi autorităţile de la Moscova au dat asigurări că trimit cantitatea de gaze cerută de clienţii europeni.

Marţi, Putin i-a spus lui Scholz că Moscova rămâne un furnizor sigur de energie. Vremea blândă şi majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG) au ajutat în ultimele luni la atenuarea temerilor de pe piaţă.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: