Prețurile la energie din Europa cresc odată cu tensiunea dintre Ucraina și Rusia

energie electrica Sursa foto: ACUE

Prețurile la gazele naturale și la electricitate în Europa au crescut cu peste 10%, pe măsură ce tensiunile legate de acumularea de militari la granița dintre Rusia și Ucraina intră într-o săptămână potențial decisivă, SUA avertizând că o invazie ar putea fi iminentă, scrie Bloomberg.

Prețurile de referință ale gazelor europene au crescut cu până la 14%, până la 88 de euro pe megawat-oră, cel mai mare preț din 31 ianuarie până în prezent. Prețul energiei electrice din Germania a crescut în martie cu 11%, până la 177 de euro pe megawat-oră.

Țițeiul Brent s-a ieftinit ușor, după o creștere inițială la peste 96 de dolari pe baril. Contractele futures pentru cărbune în Europa au crescut cu 3,2%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Tensiunile au afectat, de asemenea, piețele metalelor, deoarece comercianții se pregătesc pentru potențiale întreruperi ale aprovizionării. Prețurile pentru nichel și aluminiu au crescut ambele la Bursa de Metale din Londra. Paladiul a crescut, de asemenea, deoarece Rusia livrează 40% din aprovizionarea cu metalul utilizat în convertoarele catalitice.

Costurile în creștere ale energiei și ale altor materii prime stimulează deja inflația, declanșând o criză a costului vieții pe care guvernele se străduiesc să o țină sub control.

Consilierul pentru securitate națională din SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că informațiile indică faptul că Rusia își ataca Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, mai precis în această săptămână. Rusia a negat în mod repetat că intenționează să invadeze, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei a minimizat tensiunile din weekend, declarând că nu a avut loc o „schimbare esențială”.

O escaladare riscă să înrăutățească criza energetică a Europei, lovind livrările de gaz și petrol și punând problema întreruperilor de curent – cunoscute drept „blackout”. Rusia este principala sursă de gaze naturale a Europei, aproximativ o treime din exporturile sale circulând prin conducte ucrainene. Iar stocurile din depozitele din Europa sunt deja scăzute, prețurile fiind de cinci ori mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului.

„Accentul imediat este pus pe potențialul întreruperii aprovizionării cu energie dinspre Rusia către Europa, care ar fi foarte greu de rezolvat și ar putea crea o adevărată lipsă de energie”, a spus Jason Bordoff. director al Centrului pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia. „Dar înainte de asta, Europa era deja într-o criză energetică.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: