Prețurile la energie: Parlamentul European solicită măsuri rapide pentru protejarea consumatorilor și a întreprinderilor / Ursula von der Leyen este așteptată miercuri să prezinte propuneri de urgență privind energia

G4Media sept. 13, 2022 0 comentarii
parlamentul european, plen, strasbourg, sedinta plenara, dezbatere, vot Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Măsurile împotriva creșterii dramatice a prețurilor la energie au făcut marți obiectul unei dezbateri cu președinția cehă a Consiliului și cu Comisia.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte propuneri de urgență privind energia în cadrul discursului său privind starea Uniunii Europene, care va avea loc mâine în plen, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Parlamentului European.

În cursul dezbaterii, președinția cehă a anunțat că statele membre vor încerca să aprobe viitoarele propuneri ale Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului la sfârșitul lunii septembrie.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Comisia va propune măsuri de reducere a cererii de energie electrică în timpul orelor de vârf pentru a asigura un echilibru mai bun pe piață.

De asemenea, va fi introdusă o limită la nivelul UE pentru remunerarea energiei cu emisii scăzute de dioxid de carbon, astfel încât veniturile care depășesc acest plafon să fie utilizate pentru a ajuta statele membre să sprijine consumatorii vulnerabili. Aceasta a afirmat, de asemenea, că Comisia va colabora cu autoritățile de reglementare a pieței energiei electrice pentru a aborda problemele de lichiditate de pe piață.

În timpul dezbaterii, eurodeputații au subliniat necesitatea de a se asigura că răspunsul UE se bazează pe solidaritate și că profiturile realizate de întreprinderile energetice trebuie utilizate pentru a proteja consumatorii. Mulți au solicitat un nou impuls pentru sursele regenerabile de energie și dezvoltarea interconexiunilor energetice transfrontaliere – în special între Franța și Spania.

Germania nu ar trebui să închidă centrale nucleare rămase în circumstanțele actuale, au afirmat mai mulți deputați. Alții au solicitat măsuri de combatere a speculațiilor pe piața gazelor și de reducere a cererii de energie electrică în perioadele de vârf, în timp ce unii deputați au considerat că energia electrică este un bun public care nu ar trebui tranzacționat pe o piață bursieră.

Context

În contextul războiului din Ucraina, întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia a dus la o creștere bruscă a prețurilor energiei electrice și la volatilitatea pieței, determinând Comisia și statele membre să ia în considerare noi opțiuni de politică, cum ar fi plafonarea prețurilor sau decuplarea prețurilor la gaze și energie electrică.

În ultimele luni, Parlamentul și Consiliul au adoptat un plan de urgență pentru alimentarea rezervelor de gaze. De asemenea, Comisia a lansat planul RePowerEU, precum și măsuri de reducere a consumului de gaze la nivelul UE.

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *