Preţurile la gaze au scăzut cu 20% pe fondul informaţiilor că mai multe cargouri cu gaze lichefiate se îndreaptă spre Europa

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut joi cu peste 20%, după ce creşterea explozivă a cotaţiilor în acest an a atras o flotilă de nave încărcate cu gaze lichefiate din SUA, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

De la începutul anului şi până în prezent preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. În prezent, preţurile la gaze în Europa sunt de 13 ori mai mari decât în SUA şi de asemenea vânzătorii pot obţine preţuri mai mari în Europa decât în Asia, ceea ce face continentul european principala destinaţie pentru gaze naturale lichefiate.

Potrivit datelor consultate de Bloomberg, cel puţin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală. Cargourile cu gaze lichefiate din SUA vor compensa pentru reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei. Preţurile au scăzut şi pe fondul prognozelor meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor creşte peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.

În aceste condiţii, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră, anulând creşterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni. Scăderea preţului la gaze s-a repercutat şi asupra preţurilor la electricitate, pe piaţa din Germania preţurile înregistrând o scădere de 15% iar pe piaţa din Franţa cu 24%.

În prezent, terminalele de export de gaze lichefiate din SUA operează la capacitate maximă, ceea ce va permite acoperirea deficitului de aprovizionare cu gaze al Europei, în condiţiile în care Rusia şi-a semnalat intenţia de a menţine livrările la un nivel limitat în luna ianuarie.

Preţurile europene la gaze au scăzut joi chiar dacă conducta Yamal, care în mod normal aduce gaze naturale ruseşti în Europa via Germania, continuă să livreze gaze în direcţia inversă. Aceasta înseamnă că pentru a treia zi la rând această conductă transportă gazele naturale, care în mod normal sunt utilizate pentru a încălzi locuinţele şi a alimenta centralele electrice pe gaze din Europa, din Germania înapoi în Polonia.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Comentarii

  1. Multi dobitoci cred ca Europa are nevoie de gaze naturale pentru incalzirea scorburilor in care-și duc veacul locuitorii.
    Tăticilor, marii consumatori sunt cei dincentralele producatoare de EE și cei din Industria chimica[ingrașaminte,mase plastice,etc]
    Varianta gazelor lichefiate americanești seamana perfect cu zeama produsa de o bașina ceva mai hotarata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *