Prețurile materiilor prime au început să pună presiune pe marjele de profit ale producătorilor auto și vor provoca scumpiri

ciugud masini electrice Foto: Primaria Ciugud, Facebook

Producătorii de mașini electrice ar putea fi nevoiți să regândească modul în care se aprovizionează cu materii prime, deoarece creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia pune presiune asupra marjelor lor de profit, cred analiștii de la RBC.

Prețurile la orice, de la petrol la metale precum nichel și paladiu utilizate în fabricarea de vehicule electrice au crescut odată cu escaladarea crizei din Ucraina.

„Doar aprinderea luminilor în fabrică și transportul mărfurilor costă mai mult acum și reprezintă o presiune în marjă”, a scris analistul RBC Joseph Spak.

O creștere susținută a prețurilor materiilor prime, mai degrabă decât un șoc pe termen scurt, poate deveni o problemă pentru producătorii de automobile, mai ales că mulți au capacitatea limitată de a implementa noi creșteri ale prețurilor, potrivit RBC.

„În orice caz, lecția pentru mașini este să regândim lanțurile valorice, mai ales pe măsură ce industria trece la vehiculele electrice cu baterii”, a scris Spak, observând că recenta creștere a prețurilor nichelului s-ar putea traduce printr-o creștere a prețului cu 1.000-2.000 de dolari a costului unui acumulator pentru un producător de mașini electrice.

O varietate de prețuri de intrare, inclusiv pentru litiu, nichel, cobalt și cupru, ar putea evolua „foarte mult” în următorii câțiva ani din cauza nepotrivirilor dintre cerere și ofertă, a adăugat el.

Chiar și liderul pieței vehiculelor electrice, Tesla, înregistrează o inflație „semnificativă” pentru materii prime și logistică și a fost nevoit să scumpească mașinile produse .

Foto: Primaria Ciugud, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *