Prețurile materiilor prime au început să pună presiune pe marjele de profit ale producătorilor auto și vor provoca scumpiri

ciugud masini electrice Foto: Primaria Ciugud, Facebook

Producătorii de mașini electrice ar putea fi nevoiți să regândească modul în care se aprovizionează cu materii prime, deoarece creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia pune presiune asupra marjelor lor de profit, cred analiștii de la RBC.

Prețurile la orice, de la petrol la metale precum nichel și paladiu utilizate în fabricarea de vehicule electrice au crescut odată cu escaladarea crizei din Ucraina.

„Doar aprinderea luminilor în fabrică și transportul mărfurilor costă mai mult acum și reprezintă o presiune în marjă”, a scris analistul RBC Joseph Spak.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

O creștere susținută a prețurilor materiilor prime, mai degrabă decât un șoc pe termen scurt, poate deveni o problemă pentru producătorii de automobile, mai ales că mulți au capacitatea limitată de a implementa noi creșteri ale prețurilor, potrivit RBC.

„În orice caz, lecția pentru mașini este să regândim lanțurile valorice, mai ales pe măsură ce industria trece la vehiculele electrice cu baterii”, a scris Spak, observând că recenta creștere a prețurilor nichelului s-ar putea traduce printr-o creștere a prețului cu 1.000-2.000 de dolari a costului unui acumulator pentru un producător de mașini electrice.

O varietate de prețuri de intrare, inclusiv pentru litiu, nichel, cobalt și cupru, ar putea evolua „foarte mult” în următorii câțiva ani din cauza nepotrivirilor dintre cerere și ofertă, a adăugat el.

Chiar și liderul pieței vehiculelor electrice, Tesla, înregistrează o inflație „semnificativă” pentru materii prime și logistică și a fost nevoit să scumpească mașinile produse .

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: