Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, arată o analiză a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură

etichete, supermarket, produse, alimente, calorii, cumpărături Sursa foto: Unsplash / Karsten Winegeart

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pe fondul majorării cotaţiilor la uleiuri vegetale, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În octombrie, acest indice s-a situat la o medie de 127,4 puncte, în creştere de la nivelul de 124,9 puncte înregistrat luna precedentă şi cu 5,5% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Luna trecută, au crescut toate cotaţiile, cu excepţia cărnii, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind producţia de ulei de palmier, a precizat FAO.

Persistenţa temerilor privind perspectivele producţiei de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025 a sprijinit o creştere mai moderată a preţurilor la zahăr în octombrie. În septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%.

Preţurile la cereale au urcat cu 0,8% luna trecută. Cotaţiile la grâu au crescut, în urma temerilor privind condiţiile de plantare din emisfera nordică şi în urma introducerii unui prag neoficial la preţul exporturilor de grâu rusesc.

La produsele lactate s-a înregistrat o creştere a preţurilor de aproape 2%, iar la carne s-a înregistrat un declin de 0,3%, în urma declinului preţului cărnii de porc, în contrast cu avansul la carnea de vită, pe fondul majorării cererii pe plan internaţional.

Într-un raport separat, FAO a redus uşor estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 la 2,851 miliarde de tone, după ce anterior previziona un nivel de 2,853 miliarde de tone. Revizuirea indică o scădere de 0,4% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, se arată în raportul FAO.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.