Prețurile pentru bunurile agricole au crescut ușor anul trecut în țările UE, cu 2%. Cea mai mare majorare s-a înregistrat la uleiul de măsline: +54%

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Primele estimări ale indicilor prețurilor agricole pentru 2023 indică o schimbare față de creșterile puternice ale prețurilor care au caracterizat anii 2021 și 2022, arată datele Eurostat. În 2023, prețul mediu al bunurilor agricole în ansamblu (producția) în UE a crescut cu 2% față de anul precedent, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (inputuri) a scăzut cu 5%. Cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată la uleiul de măsline (54%).

Creșterea globală modestă a prețului bunurilor agricole în ansamblu reflectă contrastele dintre produsele individuale. În timp ce s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor la uleiul de măsline (54%), la cartofi, inclusiv la cartofii de sămânță (23%), la porci (22%) și la ouă (20%), o scădere substanțială (26%) a fost înregistrată la cereale (un agregat care cuprinde grâul, orzul, porumbul, secara și ovăzul, precum și alte tipuri de cereale).

În ceea ce privește factorii de producție care nu au legătură cu investițiile, prețul mediu al îngrășămintelor și al amelioratorilor de sol a scăzut cu 23%, iar cel al lubrifianților energetici a scăzut cu 12%. Pe de altă parte, prețul mediu al produselor de protecție a plantelor și al pesticidelor a crescut cu 9%, la fel ca și cel al semințelor și al materialului săditor.

Prețurile cartofilor au crescut în 24 de țări din UE
O secetă generalizată în 2023 a avut un impact asupra nivelurilor de producție a mai multor culturi, inclusiv a cartofilor. Aceasta a influențat, la rândul său, prețurile, cel al cartofilor crescând în 24 de țări din UE. Prețurile au crescut cel mai rapid în Germania (49%), Slovacia (48%) și Croația (44%). Scăderi au fost înregistrate în trei țări: Belgia (-18%), Cipru (-14%) și Austria (-4%).

Developments in potato prices, 2022-2023. Chart. See link to full dataset below.

Prețurile îngrășămintelor au scăzut în majoritatea țărilor UE

Prețurile îngrășămintelor în 2023 au fost mai mici decât în 2022 în 22 de țări din UE (din 26 cu date disponibile). Prețurile au scăzut cel mai rapid în Luxemburg (-46%), Suedia (-41%) și Finlanda (-39%). În schimb, prețurile au fost mai mari în Cipru (14%), Malta (9%), Grecia (6%) și România (3%).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Poate prezentati si voi vreodata un studiu comprehensiv despre cat de sanatos e comparat cu banalul ulei de floarea soarelui, tinand cont ca pretul celui de masline e +300% …

    E de 3x mai Sanatos ? Fuga !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *