Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În februarie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană. Aproape toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri în martie, comparativ cu luna precedentă, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (7,9%), Spania (2,5%), Portugalia (2,3%), Olanda (2,1%), Lituania, Ungaria şi Polonia (toate cu 1,8%) şi România (1,6%). Singurul declin a fost în Estonia (minus 1,6%).
Conform datelor Eurostat, preţurile producţiei industriale au urcat cu 4,3% în zona euro şi cu 4,5% în UE în martie, comparativ cu perioada similară din 2020. Cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale în martie au fost raportate în Irlanda (21,2%), Danemarca (10,4%) şi Belgia (9,3%). Singurele scăderi au fost în Cipru (minus 3%) şi Slovacia (minus 0,6%). România a raportat un avans anual de 5,4% în martie, faţă de o creştere de 2,4% în februarie.
Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.