În ciuda angajamentelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, planurile de producție a cărbunelui, a petrolului și gazelor sunt în continuare puternic incompatibile cu obiectivele acordului de la Paris, potrivit unui raport publicat miercuri și citat de boursorama.com.
Acordul pentru climat din 2015 vizează limitarea încălzirii sub +2°C în raport cu era preindustrială, dacă este posibil la +1,5°C. Iar una dintre prâghii este renunțarea la energiile fosile, puternic poluante.
Dar planurile de producție ale guvernelor în acest sector sunt în continuare „puternic decalate” față de obiectivele de la Paris, arată raportul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), cu două săptămâni înainte de conferința pentru climat COP26.
Pentru a spera un prag sub +1,5°C, “producția mondială de energii fosile trebuie să înceapă să scadă imediat și puternic”, subliniază raportul realizat de PNUE și mai multe institute de cercetare.
Dar nu acesta pare să fie cazul.
Țările “prevăd în continuare o creștere a producției de petrol și gaz și doar o reducere modestă a producției de cărbune până în 2040”, a explicat Ploy Achakulwisut, cercetătoare la Stockholm Environment Institute (SEI) și autoare principală a studiului.
Drept urmare, “planurile de producție ale guvernelor vor conduce la o creștere cu circa 240% la cărbune, cu 57% la petrol și cu 71% la gaze în raport cu 2030 față de ceea ce ar fi compatibil cu limitarea încălzirii climatice la 1,5°C”, a subliniat ea.
În total, dacă se iau în considerare energiile fosile în ansamblul lor, previziunile de producție pentru 2030 sunt de două ori mai mari (110%) față de ceea ce este compatibil cu o limitare a încîlzirii la +1,5°C și cu 45 % peste ceea ce ar fi compatibil cu o încălzire de +2°C.
Potrivit experților ONU pentru climat (Giec), pentru a nu depăși +1,5°C omenirea trebuie să reducă cu 45% emisiile de CO2 până în 2030, în raport cu 2010, și să continue eforturile pentru a atinge neutralitatea carbon în jurul anului 2050.