Sediul noului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică a fost inaugurat, marți, la București, în campusul Universității Politehnice, anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România. Va fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre. În centru lucrează deocamdată 14 specialiști, din mai multe țări europene, urmând ca numărul acestora să ajungă la aproximativ 40 în interval de un an, conform directorului centrului, Miguel Gonzales-Sancho și la 60 ulterior, după cum a declarat premierul Nicolae Ciucă, prezent la inaugurare.
Centrul are ca scop să sprijine inovarea și politica industrială în domeniul securității cibernetice, precum și să dezvolte și să coordoneze proiectele UE în materie de securitate cibernetică.
Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică este responsabil cu gestionarea fondurilor europene pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021-2027), în special cu adoptarea programelor de lucru în materie de securitate cibernetică, precum și cu gestionarea proiectelor cibernetice din cadrul Programului „Europa digitală” și al Programului „Orizont Europa”.
În plus, acesta va gestiona proiecte privind centrele de operațiuni pentru securitate, în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european, și va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare în scopul creării unui ecosistem pentru inovare și competitivitate în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.
Directorul general DG Connect în cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola, a declarat: „Acest centru nu e întâmplător la București, e aici pentru că a câștigat în fața altor cinci orașe europene, care voiau un astfel de centru. Bucureștiul a câștigat datorită unui sistem vibrant care promovează cercetarea și datorită competenețelor din domeniul securității cibernetice. Statele devin tot mai digitalizate, iar o dată cu asta apar riscuri, dar și dezavantaje. Riscurile sunt ca adversarii democrației să atace fundamentele democrației. Un obiectiv principal al Europei e să rămână puternică, putem fi puternici acționând împreună. Atacatorii atacă veriga cea mai slabă. E un domeniu care nu cunoaște granițe, nu se poate spune că o anumită parte a Europei poate fi mai bine protejată sau că e mai improtantă, întreg teritoriul Europei trebuie protejat. Centrul are sarcina de a întări competențele întregii Europe. Lumea devine un loc din ce în ce mai periculos. Agresiunea Rusiei în Ucraina a ridicat inclusiv probleme de secruritate cibernetică. Propunerea Comisiei Europene a fost de cooperare între centre, care să asigure monitorizarea continuă pentru a identifica puncte slabe, să putem în orice moment să combatem un atac, să ne apărăm activele și cetățenii. Centrul va avea responsabilitatea de a face să funcționeze aceste centre individuale și funcționarea lor în rețea. Centrul de competențe va asigura funcțiunea aceasta de scut, de protecție cibernetică”.
Acesta a mai spus că centrul și-a propus să atragă cele mai bune talente.
Directorul centrului, Miguel Gonzales-Sancho, directorul executiv al ENISA, a amintit că acest centru e rezultatul unei idei lansate de acum cinci ani.
„E un organism nou, care are ca membri toate statele UE, scopul e crearea unei rețele de centre de securitate ciberentică care să acționeze pe întregul teritoriu UE”.
„Ieri s-a semant protocolul de punere în funcțiune a sediului. Consiliul de Administrație al ECCC a fost activ deja de ceva timp încoace, în pandemie prin întâlniri online, apoi prin întâlniri față în față, luând decizii. Dar e nevoie de mai multe contribuții concrete, de personal. Acum suntem 14 persoane membri ai personalul ECC. Staff-ul va crește încetul cu încetul, pe parcursul anului următor, până vom ajunge la 40 anul viitor. Angajarea a fost posibilă doar după ce aveam certitudinea unui sediu”, a transmis Miguel Gonzales-Sancho.
Specialiștii IT deja lucrează în centrul de la București, unde activează personal din Bulgaria, Italia, Grecia.