Prima creștere a amenzilor rutiere după mulți ani de plafonări / Ministerul de Interne propune majorarea valorii punctului de amendă la 165 lei/ Firmele nu vor mai putea plăti jumătate din cuantumul minim al amenzilor din Codul rutier

mașină poliție Sursa foto: Facebook / Poliția Română

Un proiect de ordonantă al ministerului de Interne prevede majorarea punctului de amendă la 165 de lei, acesta fiind plafonat la nivelul de 145 de lei încă din 2017, respectiv 10 la sută din salariul minim brut de la acea vreme. Anii următori, deși salariul minim pe economie a continuat să crească, toate guvernele au prelungit această plafonare de la un an la altul. Plafonarea la 145 de lei este în continuare valabilă până pe 31 decembrie 2023.

Chiar și la 1 octombrie 2023, când a fost majorat din nou salariul minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 de lei, punctul de amendă a rămas plafonat la valoarea de 145 lei.

Amintim că punctul-amendă se calculează în raport cu salariul minim. Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Cu toate acestea, prin ordonanță de urgență, punctul de amendă a fost plafonat anterior până la finalul anului 2023. Astfel, potrivit OUG 168/2022, „în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei”.

Acum, însă, Ministerul de Interne vrea să schimbe mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă, potrivit unui proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică, scrie avocatnet.ro.

Astfel, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. Este o scădere procentuală, dar va fi o creștere în bani a punctului-amendă, la 165 de lei (5% din 3.300 de lei), deoarece ar dispărea plafonarea.

De altfel, schimbările vin „în vederea evitării practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG de la MAI.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc acum pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice.

Același proiect de ordonanță mai prevede că firmele nu vor mai putea plăti jumătate din cuantumul mimin al amenzilor din Codul rutier, în termenul de 15 zile, facilitate de care beneficiază persoanele fizice. Asta pentru că proiectul exclude amenzile din Codul Rutier care vizează persoanele juridice de la facilitatea plății înjumătățite.

În prezent, pentru majoritatea faptelor contravenționale săvârșite de companii, se poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii.

Singura amendă exclusă acum de la această facilitate este cea pentru nerespectarea obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia i-a fost încredințat un vehicul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Amenzile pentru persoanele juridice sunt cele din clasa a V-a de contravenții din Codul rutier (articolul 105), acolo unde sunt amenzi de la 21 la 100 puncte-amendă – adică, în prezent, între 3.045 și 14.500 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E subtire rau de tot.
    E o mare golanie sa reduci de la 10 la 5% pentru ca nr de masini s-a triplat si numarul de contraventii a crescut de 4 ori.
    Oricum nu sunt radare fixe, politia rutieră apare dupa accident iar orice deplasare pe sosea e un risc din cauza bimbardierilor.
    Nimeni nu respecta legea.
    Consider ca punctul de amenda trebuie sa fie 500 lei.
    Fix.
    Drastic.
    Si in mod natural produce reactie in lant pentru vitezomani.
    Rog pe Predoiu sa se intoarca de la Constanta la Bucuresti pe A2 sau sa mearga de la Campina la Predeal pe DN 1 sa vada vitezomani fara frica de punctul de amenda de 165 lei!
    Despre radarele fixe s-a uitat?😲😲

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.