Multe dintre cele mai mari națiuni maritime din lume au decis vineri să impună o taxă minimă de 100 de dolari pentru fiecare tonă de gaze cu efect de seră emisă de nave peste anumite praguri, în ceea ce reprezintă efectiv prima taxă globală pe emisiile de gaze cu efect de seră, scriu AP și BBC. Acordul a fost atins după 10 ani de negocieri.
Acordul acoperă marea majoritate a transportului maritim comercial mondial și înseamnă că, începând din 2028, proprietarii de nave vor trebui să utilizeze combustibili din ce în ce mai curați sau să suporte amenzi.
Organizația Maritimă Internațională estimează un venit anual de 11-13 miliarde de dolari din aceste taxe, banii urmând să fie plasați în fondul său net zero pentru a investi în combustibilii și tehnologiile necesare tranziției către transportul maritim ecologic, pentru a recompensa navele cu emisii reduse și pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să nu fie lăsate în urmă cu combustibili murdari și nave vechi. Pragurile stabilite prin acord vor deveni din ce în ce mai stricte în timp pentru a încerca să se atingă obiectivul OMI de zero emisii nete în întreaga industrie până în 2050.
Se preconizează că acordul va fi adoptat în mod oficial în cadrul unei reuniuni care va avea loc în luna octombrie și va intra în vigoare în 2027. OMI, care reglementează transportul maritim internațional, a stabilit, de asemenea, un standard privind combustibilii marini pentru introducerea treptată a combustibililor mai curați.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Emisiile din transportul maritim au crescut în ultimul deceniu, ajungând la aproximativ 3% din totalul global, pe măsură ce navele au devenit mai mari, livrând mai multe mărfuri pe călătorie și utilizând cantități imense de combustibil.
Dar, spre deosebire de multe alte sectoare, în ultimul deceniu s-a străduit să își reducă amprenta de carbon și se bazează pe combustibili fosili precum motorina.
S-au luat măsuri pentru a îmbunătăți eficiența navelor, însă emisiile au continuat să crească în conformitate cu comerțul mondial – 90% din acesta fiind transportat de nave.
Cea mai eficientă măsură ar fi trecerea navelor de la combustibilii fosili la combustibilii verzi, dar aceasta ar fi foarte costisitoare.
Cifrele variază în funcție de tipul de combustibil, dar Forumul Economic Mondial estimează că acești combustibili verzi sunt de 3-4 ori mai scumpi de produs.