Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că primăria a recepţionat 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calităţii aerului deţinut de municipalitate şi care este complementar celui administrat de Ministerul Mediului.
Senzorii, care au fost oferiţi administraţiei locale de către o fundaţie, monitorizează concentraţiile de pulberi în suspensie şi dioxid de azot şi vor deveni funcţionali cel mai probabil din luna ianuarie a anului viitor, după finalizarea procesului de calibrare.
„Am recepţionat cei 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calităţii aerului deţinut de Primăria Capitalei, complementar celui administrat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În perioada următoare, vom demara procedura de calibrare a acestora cu ajutorul autolaboratorului pe care municipalitatea îl deţine şi care va fi amplasat într-o zona adecvată acestui demers. Sistemul, gestionat de Direcţia de Mediu, are rolul de a monitoriza continuu evoluţia concentraţiilor de particule în suspensie PM2,5, PM10 şi dioxid de azot (NO2). Ulterior, acest sistem va contribui la dezvoltarea politicilor locale de reducere a concentraţiei de poluanţi în aer”, a scris primarul Nicuşor Dan sâmbătă, pe Facebook.
După procedura de calibrare, cei 44 de senzori vor fi instalaţi, în prima lună a anului viitor, în diferite zone din Capitală. După instalarea senzorilor, datele obţinute în cadrul monitorizării realizate cu ajutorul acestora vor fi făcute publice pe portalul web al Primăriei generale a Capitalei.
Cei 44 de senzori au fost transmişi cu titlu gratuit Municipiului Bucureşti de către Fundaţia Vital Strategies, ca urmare a aderării Capitalei la Reţeaua Oraşe Săntătoase, în cadrul unui proiect susţinut de Bloomberg Philantropies, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Totodată, fundaţia care a oferit senzorii, Vital Strategies, va plăti și serviciile de mentenanţă timp de doi ani, iar după această perioadă costurile vor fi preluată de administraţia locală.