Primăria Sector 2 va finanța cu 30 milioane lei Pasajul Doamna Ghica

pasajul doamna ghica

Construcția Pasajului suprateran de la Doamna Ghica va fi finanțată cu 30 de milioane de lei din bugetul Primăriei Sectorului 2, a anunțat luni primarul de sector Radu Mihaiu, care a prezentat principalele investiții pe care le va face instituția în acest an. Pasajul a fost obiectul unui joc de ping-pong între primăria de sector și cea a municipalității, care l-au pasat din declarații de la una la alta, deoarece niciuna nu are banii pentru această construcție.

Primarul Sectorului 2 a precizat, pentru Economedia, că acest lucru nu înseamnă că primaria de sector va prelua pasajul, ci doar că va asigura o parte din finanțare.

Radu Mihaiu a prezentat, luni, pe scurt, bugetul propus pentru anul 2021.

Potrivit lui, peste o treime din fonduri se duc în investiții, astfel:

  • 230 milioane reabilitări de blocuri.
  • 116 milioane reabilitări și consolidări de școli.
  • 34 milioane proiecte din fonduri europene
  • 30 milioane la străzi
  • 30 milioane pentru Pasajul Doamna Ghica
  • 30 milioane pentru investiții în spații verzi
  • 4,75 milioane la Spitalul Pantelimon
  • 4,25 milioane investiții pe zona de social
  • 3,5 milioane pentru două cisterne care vor fi donate pompierilor
  • 18,2 milioane alte investiții conexe (terenuri, sedii, camere de supraveghere, etc)

În urmă cu două săptămâni, primarul Capitalei Nicușor Dan a declarat că în proiectul de buget al PMB nu figurează bani pentru pasajul Doamna Ghica, mai puţin datoriile pe care instituția vrea să le plătească. El spunea atunci că a avut o discuţie cu primarul Sectorului 2, care „şi-a arătat, de principiu, disponibilitatea de a prelua” pasajul Doamna Ghica.

Drept replică, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a afirmat că nu poate să le ceară locuitorilor din sector să se angreneze „în acest proiect amplu și costisitor înainte să avem o analiză completă a documentației și a situației din teren”. „Preluarea unui șantier aflat în desfășurare ar fi o premieră pentru administrația din București. Nu s-a mai făcut niciodată. Drept urmare, întregul proces trebuie să fie complet legal și transparent. Altfel nu se poate”, spunea Mihaiu.

Miza disputei dintre cei doi primari e cel mai mare proiect de infrastructură aflat acum în lucru în București, pasajul peste intersecția Doamna Ghica din Sectorul 2, o lucrare în valoare de circa 110 milioane de lei. Proiectul, început în ultima parte a anului 2019 de administrația Gabriela Firea, a fost înghețat de Nicușor Dan din lipsa fondurilor.

Acum, traficul rutier în zonă este un coșmar, dat fiind că multe dintre căile de acces din zonă sunt îngustate, iar lucrările sunt complet paralizate de câteva luni.

În plus, locuitorii din zonă trebuie să înfrunte poluarea masivă cu praful rezultat din șantierul părăsit, precum și cu lipsa pomilor – toți arborii din zonă fiind tăiați la începerea proiectului. Acum, zona Doamna Ghica arată părăsită, cu câteva picioare de pod neterminate.

Sursa foto: Facebook/ grupul Pasaj Doamna Ghica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *