Ministrul Marcel Boloş Investiţiilor şi Proiectelor Europene spune că ministerul său a propus majorarea indemnizaţiilor primarilor şi președinților de Consilii Județene care semnează contracte pe fonduri europene. El consideră că este nevoie de această uniformizare a procentului, ca să stimuleze autoritățile locale.
Acum, primarii au un spor de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgent, acesta va crește până la 50% din salariul de bază. Adică va fi la fel de mare ca al subordonaților care se ocupă de proiecte cu bani europeni.
”Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă, pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de CJ”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene într-o intervenție la Digi24.
Marcel Boloş a arătat că majoritatea proiectelor sunt derulate de autorităţile locale. ”Am socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, tocmai ca să stimulăm autorităţile locale în atragerea de bani europeni”, a afirmat el, adăugând că forţa de lucru umană calificată este o premisă esenţială pentru a atrage aceşti bani europeni.
”Sunt peste 80 de miliarde de euro pe care trebuie să îi absorbim, iar fără resursă umană şi fără instrumentele de motivare corespunzătoare nu avem la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a accesa aceşti bani”, a mai spus Boloş.
Ministrul a adăugat că aceste sporuri nu sunt o formă mascată de majorare a salariilor.
“Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare. Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil. Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a spus la Marcel Boloș.