Primăriile din județul Arad fac economie la curent. În municipiul Arad va fi stins de luni iluminatul arhitectural, iar o primărie de comună oprește iluminatul public după miezul nopții și intensifică patrularea

iluminat public primăria zăbrani arad

Facturile tot mai mari la energie determină primăriile din țară să mai stingă din becuri.

În județul Arad, de exemplu, primăria municipiului reședință de județ a anunțat că iluminatul arhitectural va fi stins zilnic de la ora 23.00, începând din 3 octombrie, pentru a face astfel economii la energie electrică şi a diminua costurile.

Primăria Arad a luat această măsură din dorinţa de a economisi energie electrică şi implicit de a diminua costurile cu iluminatul ambiental al clădirilor şi cel din zona mediană a Bulevardului Revoluţiei, scrie News.ro.

Singurele obiective care vor rămâne iluminate sunt podurile şi pasarela peste râul Mureş.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ crede că această măsură nu-i va afecta pe cetăţeni, întrucât după ora 23.00, prezenţa acestora în locurile publice este restrânsă.

„După modelul altor municipii din ţară, dar şi al altor oraşe din Europa, am luat decizia de a opri iluminatul arhitectural din municipiu, pentru a reduce costurile pe care-l implică acesta. Este adevărat că iluminatul ambiental aducea un plus de frumuseţe clădirilor din zona centrală după lăsarea întunericului, dar trebuie să fim atenţi cu modul în care gestionăm fondurile de care dispunem.”, este de părere edilul Călin Bibarţ.

În comuna Zăbrani, mai puține ore cu străzi luminate, dar vor fi patrule

Măsuri mai drastice sunt, însă, luate într-o comună din județul Arad, care a decis să reducă numărul orelor în care va funcționa iluminatul public.

Decizia a fost luată după ce pe adresa primăriei a venit o factură de regularizare de 150 de mii de lei, scrie aradon.ro

Primarul comunei Zăbrani, Dănuţ Codrean, i-a anunțat pe locuitorii comunei printr-o postare pe facebook: „În ultima perioadă, pentru cei mai mulți dintre noi, facturile pentru energia electrică au devenit surprinzător de mari. La niveul comunei, doar factura pentru iluminatul stradal înseamnă peste 10.000 de lei pe lună, iar consumul este, în medie, de 9.000 de KW/lună. Regularizarea pentru ultimele 6 luni înseamnă 150.000 de lei”.

Apoi, e explicat și câte ore vor fi luminate străzile comunei: „ Astfel, seara, lumina pe străzi se va aprinde începând cu ora 20:00 și, pe măsură ce se ziua se va micșora, lumina va funcționa cu 30 de minute mai devreme în fiecare săptămână, astfel încât să asigurăm buna funcționare a activităților din comunitate. După miezul nopții, mai exact la ora 00:30, iluminatul public va fi întrerupt, urmând să fie repornit la ora 4:30, astfel ca cei care pleacă la muncă să nu fie afectați de aceste măsuri”, spune primarul din Zăbrani.

Edilul a adăugat că au fost luate în calcul mai multe variante de economisire, dar întreruperea curentului pentru patru ore a fost cea mai viabilă soluţie. „A existat și propunerea de a diminua numărul de becuri care să funcționeze, însă, din punctul nostru de vedere, nu este o măsură viabilă, acest lucru ar însemna tăierea firelor la stâlp, pe când instalarea ceasurilor cu programare ne permite, fără alte costuri de rebranșare, să reluăm folosirea la capacitate maximă a rețelei de iluminat public, imediat ce perioada aceasta dificilă se încheie”

Ca măsură de siguranță, pe străzile comunei arădene Zăbrani primarul va trimite patrule.

„Ne preocupă și siguranța pe timpul nopții și de aceea, în această perioadă, patrularea pe timpul nopții se va intensifica, iar în echipa de patrulare vor fi polițiștii locali, un pompier voluntar și un angajat al Primăriei Zăbrani”, a mai spu Dănuţ Codrean.

Sursa foto: Facebook/Primăria Zăbrani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *