Primarul Bacăului vrea obligaţiuni municipale pentru refinanţarea datoriilor / Dobânzile propuse, de trei ori mai mari decât cele bancare

Viziteu, Bacau

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, propune Consiliului Local introducerea de obligaţiuni municipale pentru a refinanţa datoriile oraşului, fără să se îndatoreze la bănci. Orice persoană va putea investi, dobânzile oferite fiind de trei ori mai mari decât cele bancare. Circa 20 de milioane de lei ar putea fi economisiţi anual la bugetul local, dacă proiectul va primi aprobarea consilierilor.

”Primarul USR PLUS din Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, vrea să introducă obligaţiuni municipale pentru a refinanţa datoriile oraşului, fără să se îndatoreze la bănci. Astfel, cetăţenii pot deveni investitori pentru Bacău, sprijinind autorităţile locale să modernizeze şcolile, să investească în spitale şi să refacă străzile. Avantajul pentru cei care cumpără obligaţiunile este că dobânzile sunt de 3 ori mai mari decât oferă băncile la depozite şi nu sunt impozitate”, a transmis, vineri, USR PLUS, într-un comunicat citat de news.ro.

Sursa citată a precizat că circa 20 de milioane de lei vor fi economisiţi anual la bugetul local, dacă proiectul propus de primarul municipiului Bacău va fi votat în Consiliul Local.

Într-o postare pe Facebook, primarul din Bacău explică de ce a ajuns la această soluţie.

”Am identificat împreună cu specialiştii din primărie şi în urma unor discuţii cu numeroşi economişti şi experţi financiari o soluţie modernă prin care să aducem la bugetul primăriei sume de bani importante, fără însă să creştem datoria publică şi fără să creştem taxe!

Voi propune colegilor din Consiliul Local să emitem obligaţiuni municipale prin care să refinanţăm toate datoriile municipiului Bacău, datorii adunate în ultimii zeci de ani!

Prin emiterea acestor obligaţiuni municipale, vom rambursa împrumuturile vechi. Întreg procesul se va face pe Bursa de Valori Bucureşti. Este cea mai transparentă şi cea mai convenabilă opţiune, atât pentru municipalitate cât şi pentru cei care doresc să cumpere aceste obligaţiuni – adică românii”, a scris Lucian Daniel Stanciu Viziteu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, procedura este transparentă şi avizată de ASF.

”Emiterea de obligaţiuni va ajuta atât primăria cât şi cetăţenii: primăria va avea în primii ani fonduri importante la dispoziţie, iar românii vor putea cumpăra obligaţiunile la o dobândă de aproximativ 3 ori mai mare decât le oferă banca la depozite. În plus, dobânzile din astfel de operaţiuni nu vor fi impozitate! Un lucru interesant: toţi românii, inclusiv sau mai ales băcăuanii, pot fi investitori şi cu banii lor se va dezvolta oraşul. La final, dobânzile vor ajunge la oameni şi nu la bănci! Prin această structură financiară modernă pentru România, dar care se practică în Occident de peste 100 de ani, se asigură în primii ani economii la bugetul local de aproximativ 20 de milioane de lei/ anual”, a mai explicat primarul.

”Vom folosi aceşti bani cu prioritate pentru infrastructura şcolară şi sanitară, pentru refacerea străzilor şi pentru creşterea nivelului de confort al băcăuanilor. Împreună vom reuşi să construim aici oraşul pe care ni-l dorim, cu şcoli mai bune, cu spitale mai moderne, cu un transport public mai bun, cu parcuri mai curate”, a mai afirmat primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *