Primele pene de curent cauzate de caniculă: Trei spitale din Capitală au rămas fără curent

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Au apărut primele pene de curent cauzate de caniculă și consumul mare de curent. Trei spitale din Capitală au fost afectate marți de întreruperi ale curentului electric, timp de câteva ore. Este vorba de Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic București și Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu”.

UPDATE 15.54 O problemă similară a fost și la Sun Plaza.

UPDATE 15.15 Ministerul Energiei a transmis pentru Economedia că nu a primit și alte sesizări de acest fel, la nivelul țării.

UPDATE 14.41 Compania de electricitate PPC anunță că a reușit să restabilească din rețeaua proprie alimentarea cu energie electrică pentru Spitalul Fundeni. ”Se lucrează la foc automat pentru remedierea avariei. Au fost toate generatoarele în funcțiune”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 14.16 Ministerul Sănătății organizează la ora 15.00 videoconferință cu Direcțiile de Sănătate Publică unde urmează să se discute despre penele de curent, pentru a stabili câte unități spitalicești au probleme și câte dispun de generatoare.

UPDATE 13.39 „Echipe ale Rețele Electrice intervin pentru restabilirea în cât mai scurt timp a alimentării cu energie electrică pentru Spitalul Fundeni și clienții afectați din zonă. În unitatea spitalicească au fost pornite grupuri electrogene, iar consumatorii vitali sunt alimentați. Incidentul a survenit pe fondul nivelului ridicat al consumului și temperaturilor caniculare, care pun presiune asupra rețelelor”, se arată într-un comunicat al companiei de electricitate PPC, care deservește zona.


Știrea inițială

Spitalul Fundeni din Capitală a rămas fără curent de circa două ore, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse spitalicești. Potrivit acestora, spitalul dispune de generator propriu iar zonele critice sunt alimentate de generatoare.

Întreaga platformă Fundeni a rămas fără curent de circa două ore, iar unitățile spitalicești ar fi trecut pe generatoare.

Ministrul Energiei avertizează că s-ar putea produce pene de curent locale în aceste zile cu temperaturi extrem de ridicate, însă România nu riscă un blackout – întreruperea furnizării energiei electrice pe scară largă.

„Am toată încrederea în specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, în operatorii de distribuție.

Toți m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului Sistemului Energetic Național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi.

Pot apărea, repet, pene, din cauza temperaturilor ridicate – anumite probleme strict locale – și sunt convins că le putem rezolva rapid”, a dat asigurări Sebastian Burduja.

Ieri, la ora 21.30, consumul instantaneu de energie electrică al României era de 8.578 MW, cel mai mare din acest an. Mai mult, a corespuns și cu recordul de preț din piața spot al anului – 720 euro/MWh, dar care va fi depășit azi, tot la ora 21.00, când curentul costă 801 euro/MWh (potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie) și s-ar putea chiar să vedem un nou record de consum instantaneu, arată datele consultate de Economedia.

În aceste zile, canicula a adus mai multe recorduri în piața de energie locală. Prețul spot bate record după record, la fel și consumul anual. De asemenea, importurile bat recorduri.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat câteva motive pentru care ne aflăm în această situație:

„– producția scăzută de energie eoliană în România și țările vecine a generat diferențe de preț pe PZU între țara noastră și țările din Vest;

– interconexiunea Austria-Ungaria este folosită la maximum, conform datelor de pe entso-e;

– la noi ajunge prea puțină energie ieftină din vest, mare parte rămânând în Ungaria;

– noi am avut revizia planificată la Nuclearelectrica, iar vecinii bulgari au avut o oprire pe nuclear ce s-a prelungit cu o lună vs cea planificată;

– în luna mai, piața maghiară de energie s-a decuplat de piața Europei de Sud-Est prin întreruperi și reduceri ale capacității nete de transfer din Ungaria;

– indisponibilitatea unei linii cheie de transmisie de 400 kV, responsabil pentru transportul fluxurilor de la vest la estul Ungariei, precum și de la vest la sud al Europei, a cauzat congestionarea rețelei în țările din sud – estul Europei;

– în această perioadă, avem temperaturi foarte ridicate în regiune vs temperaturile normale ale perioadei. Spre exemplu, în această săptămână suntem zilnic cu 7 grade Celsius peste media multi-anuală vs media multi-anuală pentru această perioadă;

– fiind foarte cald, nu avem producție din vânt, consumul de energie este crescut, astfel înregistrăm pe PZU prețuri mari în orele în care nu este producție din solar (în special în vârful de seară). Prețurile din vârful de seară cresc media prețului zilnic;

– debitul Dunării este sub media multi-anuală la intrarea în țară și este prevăzut să scadă cu aproximativ 15% în următoarea săptămână”.

În condițiile în care SEN este sub presiune, la consum ridicat și prețuri la fel de ridicate, coroborate cu producție insuficientă, ministrul Energiei spune că trebuie să fim atenți, să nu lăsăm aerul condiționat la temperaturi prea joase, ci la 24-26 de grade și să spălăm la mașină ziua sau noaptea, nu pe seară. De asemenea, Burduja spune că pot exista pene locale de curent, dar nu una generalizată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ceausescu a fost asasinat deoarece deconecta populatia pentru a proteja intreprinderile, spitalele, scolile, gradinitele, etc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.