Ziua si recordul: 720 euro/MWh costă curentul diseară și importăm masiv de la vecini. La prânz e 60 de euro și putem exporta cantități mici

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Un nou record anual al prețului spot al energiei, azi, la ora 21.00. Nivelul la care s-a ajuns este de 720 de euro/MWh, după ce vineri se depășise un nou record – 670 euro/MWh. Fix la această oră, la care avem cel mai mare preț al curentului, importăm și cel mai mult din toată ziua. Pentru că doar producția internă nu acoperă consumul, vin de peste graniță diseară peste 1.700 MW, din care 1.588 MW din Bulgaria, restul din Ungaria.

Ce este interesant este că, la prânz (ora 12.00), energia costă doar 60 de euro/MWh, adică de peste 10 ori mai puțin ca la ora 21.00. De asemenea, deși suntem tot net importatori, cu 800 MW, totuși ne permitem să și exportăm 100 MW. Putem să și importăm, să și exportăm în același timp, evident nu către și în aceeași destinație, pentru că așa funcționează rețeaua cu vecinii. Astfel, la ora 12.00 luăm 970 MW din Ungaria și trimitem 97 MW în Bulgaria. Tot acest export către Bulgaria se schimbă, așa cum am amintit, într-un import de 1.588 MW, la ora 21.00.

Pentru ministrul Energiei, actuala situație a SEN nu este una precară, ci doar mai dificil de gestionat. Ministrul amintește, într-o declarație la Digi24, de seceta care afectează debitele Dunării și ale râurilor interioare, dar și nivelul lacurilor de acumulare, ceea ce subcapacitează Hidroelectrica. În weekend, ministrul a spus că se vor porni grupuri pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia pentru a compensa deficitul de producție. Azi el confirmă că a pornit Ișalnița și Paroșeni, de unde mai pot veni în sistem 50 MWh.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cât despre prețurile uriașe din piață, Burduja le pune pe seama contextului meteorologic și regional. Practic, avem prețuri mari pentru că toată regiunea le are. „E important să avem interconexiuni cu țările vecine. S-a dus vestea că că importurile duc la creșterea prețurilor, este un neadevăr. De exemplu există lucrări ample de intervenție pe partea ungară de la Paks până la stația de pe graniță, Ele nu au putut fi amânate. Avem capacitate mai mică de import din ungaria. Pe acest flanc estic avem prețuri mai mari, în ungaria sunt prețuri mai mari decât în România. Dar și în Bulgaria și în Polonia”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus, pentru Economedia.ro, că nu există elemente de a crede că nivelurile uriașe de preț au fost atinse datorită speculațiilor din piață. „Am întrebat OPCOM (operatorul pieței de energie – n.r.) dacă sunt elemente speculative și au spus că nu sunt. Cei care ofertează la vârful de seară câștigă mai mulți bani pe care statul îi impozitează. Și traderii sunt impozitați”, a arătat Burduja.

Azi, în ziua Comandamentului de la Energie, din datele Transelectrica, la ora 10.00, România produce 6.400 MW și consumă 7.200 MW, rezultând un deficit de 800 MW care se importă. Producția locală este asigurată, în această ordine, de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentralele pe gaz, termocentralele pe cărbune și de panourile fotovoltaice. Cărbunele, unde ministrul Burduja vrea să pornească noi capacități care fuseseră trecute în rezervă, are 1.180 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pana nu o sa inteleaga romanas’u ca politicienii pe care ii tot voteaza nu fac nimic daca nu iese ceva, situatia ramane neschimbata.
    Daca nu e spaguta, nimic nu e… am inteles ca de un an proiectele terminate stau neracordate…. vilute, masinute si concedii…. trai meneaca…

  2. Fiasco-ul total numit “piața liberă a energiei”…
    Dar, evident, nimeni nu vrea să ia singura măsură eficientă!

  3. Ce este interesant este că…
    Deloc interesant este că vă exprimați în scris lamentabil ( sunt foarte îngăduitor
    ….de unde mai pot veni în sistem 50 MWh.
    La ce vă referiți ? La puterea conectată la sistem sau la cantitatea de energie livrată ?
    Presupun că este vorba de putere și atunci corect este 50 MW .
    S-a dus vestea că că importurile duc la creșterea prețurilor, este un neadevăr…
    S-a dus vestea că ( fără al doilea că )nu este articol fără greșeli de exprimare !
    Avem capacitate mai mică de import din ungaria.
    Sper că nu disprețuiți Ungaria !?
    Parafrazând : ziua și recordul de greșeli !
    In rest numai de bine .

  4. Doamna Deacu de ce nu sunt făcute corecturile ? Las la o parte formulări de genul ” Ce este interesant este că ” sau “.de unde mai pot veni în sistem 50 MWh.” , dar să scrii ” că că ” sau ” ungaria ” mi se pare impardonabil.
    Am semnalat aceste greșeli evidente și totuși ele sunt menținute . De ce ?
    Nu voi comenta nivelul profesional al domnului Matei Ionescu și nici nivelul de exprimare in scris , este problema dvs. , dar poate luați măsura corectării articolelor sale înainte de publicare.
    P.S. Unele articole publicate pe economedia.ro sunt preluate și de alte site-uri cu greșeli cu tot.
    In rest numai de bine.

    • Bună ziua. Articolele sunt majoritar scrise de noi și concentrarea noastră este pe obținerea rapidă și difuzarea rapidă de informații. Corecturile le facem tot noi, în limita timpului disponibil, avem o echipă mică și nu avem corector dedicat. Considerăm că cititorii noștri apreciază mai degrabă informația, aflarea informației rapid și calitatea ei, înainte de typo-uri pe care le facem din grabă și pentru că volumul de muncă este mare.
      Cele bune!
      Elena.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.