Un nou record anual al prețului spot al energiei, azi, la ora 21.00. Nivelul la care s-a ajuns este de 720 de euro/MWh, după ce vineri se depășise un nou record – 670 euro/MWh. Fix la această oră, la care avem cel mai mare preț al curentului, importăm și cel mai mult din toată ziua. Pentru că doar producția internă nu acoperă consumul, vin de peste graniță diseară peste 1.700 MW, din care 1.588 MW din Bulgaria, restul din Ungaria.
Ce este interesant este că, la prânz (ora 12.00), energia costă doar 60 de euro/MWh, adică de peste 10 ori mai puțin ca la ora 21.00. De asemenea, deși suntem tot net importatori, cu 800 MW, totuși ne permitem să și exportăm 100 MW. Putem să și importăm, să și exportăm în același timp, evident nu către și în aceeași destinație, pentru că așa funcționează rețeaua cu vecinii. Astfel, la ora 12.00 luăm 970 MW din Ungaria și trimitem 97 MW în Bulgaria. Tot acest export către Bulgaria se schimbă, așa cum am amintit, într-un import de 1.588 MW, la ora 21.00.
Pentru ministrul Energiei, actuala situație a SEN nu este una precară, ci doar mai dificil de gestionat. Ministrul amintește, într-o declarație la Digi24, de seceta care afectează debitele Dunării și ale râurilor interioare, dar și nivelul lacurilor de acumulare, ceea ce subcapacitează Hidroelectrica. În weekend, ministrul a spus că se vor porni grupuri pe cărbune la Complexul Energetic Oltenia pentru a compensa deficitul de producție. Azi el confirmă că a pornit Ișalnița și Paroșeni, de unde mai pot veni în sistem 50 MWh.
Cât despre prețurile uriașe din piață, Burduja le pune pe seama contextului meteorologic și regional. Practic, avem prețuri mari pentru că toată regiunea le are. „E important să avem interconexiuni cu țările vecine. S-a dus vestea că că importurile duc la creșterea prețurilor, este un neadevăr. De exemplu există lucrări ample de intervenție pe partea ungară de la Paks până la stația de pe graniță, Ele nu au putut fi amânate. Avem capacitate mai mică de import din ungaria. Pe acest flanc estic avem prețuri mai mari, în ungaria sunt prețuri mai mari decât în România. Dar și în Bulgaria și în Polonia”, a precizat ministrul.
Acesta a mai spus, pentru Economedia.ro, că nu există elemente de a crede că nivelurile uriașe de preț au fost atinse datorită speculațiilor din piață. „Am întrebat OPCOM (operatorul pieței de energie – n.r.) dacă sunt elemente speculative și au spus că nu sunt. Cei care ofertează la vârful de seară câștigă mai mulți bani pe care statul îi impozitează. Și traderii sunt impozitați”, a arătat Burduja.
Azi, în ziua Comandamentului de la Energie, din datele Transelectrica, la ora 10.00, România produce 6.400 MW și consumă 7.200 MW, rezultând un deficit de 800 MW care se importă. Producția locală este asigurată, în această ordine, de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, termocentralele pe gaz, termocentralele pe cărbune și de panourile fotovoltaice. Cărbunele, unde ministrul Burduja vrea să pornească noi capacități care fuseseră trecute în rezervă, are 1.180 MW.