Primul bilanț al PNRR la nivel european: Comisia a plătit prefinanțări în valoare de 56,6 miliarde euro. Cinci state au transmis cereri de plată periodice, iar în 2022 se așteaptă peste alte 30

Redacția mart. 1, 2022 1 comentarii
bani calculator spaga mita euro

Comisia Europeană a adoptat marți primul său raport anual privind punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), elementul central al instrumentului NextGenerationEU. MRR furnizează statelor membre granturi și împrumuturi în valoare de până la 723,8 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele transformatoare care vor permite UE să iasă mai puternică din pandemia de COVID-19.

La un an de la introducerea sa, raportul trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a mecanismului, de la adoptarea Regulamentului privind MRR în februarie 2021 până la efectuarea primei plăți periodice în decembrie 2021. Raportul arată că s-au înregistrat progrese majore și confirmă faptul că punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență este pe drumul cel bun.

Stadiul punerii în aplicare

După o perioadă de pregătire intensă și de dialog cu fiecare stat membru, Comisia a efectuat o evaluare aprofundată și rapidă a planurilor de redresare și reziliență. Comisia a furnizat o evaluare pozitivă a celor 22 de planuri. Până în prezent, suma alocată în aceste planuri se ridică la 445 de miliarde EUR (291 de miliarde EUR sub formă de granturi și 154 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi).

După ce Consiliul a aprobat cele 22 de planuri, Comisia a efectuat rapid plăți de prefinanțare în valoare de 56,6 miliarde EUR către cele 21 state membre care au solicitat acest lucru.

Până în prezent, cinci state membre au transmis Comisiei primele cereri de plată periodice, iar în 2022 se așteaptă peste 30 de alte cereri. După prima cerere de plată, Spaniei i s-au plătit 10 miliarde EUR în decembrie 2021. Se preconizează efectuarea altor plăți după ce statele membre ating obiectivele de etapă și țintele relevante.

Uniunea a colectat cu succes fonduri de pe piețele de capital pentru a finanța Mecanismul de redresare și reziliență și a lansat prima sa emisiune de obligațiuni verzi în 2021.

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „A trecut un an și sunt foarte mândră să constat că Mecanismul de redresare și reziliență își îndeplinește obiectivul. Acest instrument de redresare este un element care transformă economiile și societățile noastre. Aproximativ 40 % din finanțarea sa se axează pe obiectivele climatice, iar 26 % pe tranziția digitală. Aceste procente depășesc obiectivul nostru inițial, fapt care reprezintă o mare reușită. Uniunea noastră va ieși mai modernă și mai rezilientă din criza provocată de pandemia de COVID-19.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Mecanismul de redresare și reziliență este cu adevărat primul de acest tip și cu câțiva ani în urmă ar fi fost de neconceput. Primul raport privind MRR arată cât de mult am realizat într-un an. Această agendă fără precedent de reforme și investiții își dovedește valoarea în întreaga Uniune Europeană. Statele membre încep să își pună în aplicare planurile naționale de redresare. Până acum, suntem pe drumul cel bun. Să nu uităm că toate plățile efectuate sunt legate de rezultate măsurabile. Instrumentul este, de asemenea, foarte transparent. Oricine poate verifica online progresele înregistrate de un stat membru și poate vedea cum sunt cheltuiți toți acești bani din partea UE. Ne angajăm să facem din acest mecanism o poveste de succes împărtășită de toți europenii. Ne dorim societăți mai bune,economii mai solide și o redresare echitabilă și durabilă în urma crizei.”

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Progresele înregistrate în primul an al Mecanismului de redresare și reziliență sunt satisfăcătoare.În cele douăsprezece luni de la înființarea MRR, 22 de planuri naționale au făcut obiectul unei evaluări pozitive și au început să fie puse în aplicare pe teren. Țintele ambițioase de finanțare ale MRR pentru obiectivele climatice și digitale au fost cu mult depășite, iar planurile prevăd peste o mie de măsuri care contribuie la o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Anul următor va fi un test crucial al capacității noastre colective de a pune în aplicare investițiile și reformele fără precedent asupra cărora s-a convenit. Sunt încrezător că vom fi cu toții la înălțimea așteptărilor și că vom valorifica această ocazie unică.”

sursa foto: Unsplash

Comentarii

 1. Ma indouesc ca “Oricine poate verifica online progresele înregistrate de un stat membru și poate vedea cum sunt cheltuiți toți acești bani din partea UE. ”
  Poate ca sunt unele state care au facut progrese.
  Din cele 22!
  Dupa cum Nu se misca lucrurile in Romania cred ca e o poezie!
  Imprumuturi fara proiecte sau pentru rezerva valutara!
  Vorbim peste 6 luni ca sa confirm ce am scris mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.