Transportul feroviar din România se modernizează la prin înlocuirea garniturilor diesel din timpul comunismului cu altele electrice și moderne, după modelul celor care circulă deja pe liniile ferate europene, informează ebihoreanul.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Primul tren regional electric fabricat de polonezii de la PESA Bydgoszcz pentru Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) din România a fost prezentat în premieră, joi, la Oradea.

Garnitura a fost tractată cu o locomotivă până în terminalul intermodal din Episcopia Bihor, unde a fost prezentată în cadrul Conferinței de Material Rulant organizată de OTL.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Acesta este primul tren electric adus în România după 35 de ani. Garnitura prezentată acum în premieră va fi transportată în cursul serii către inelul feroviar din Făurei (n.r. Brăila), unde va intra în teste”, a declarat directorul OTL, Adrian Revnic.

Construit în 1978 și modernizat la sfârșitul anilor 2000, inelul de la Făurei, lung de 13,7 kilometri, este folosit pentru testarea locomotivelor, vagoanelor și automotoarelor la viteze care pot ajunge și la 200 de kilometri pe oră.

Garnitura electrică prezentată joi la Oradea este prima dintr-un lot de 62 de trenuri regionale care vor fi furnizate ARF de către polonezii de la PESA în cadrul unui contract în valoare de 1,6 miliarde lei. Primele 12 trenuri urmează să ajungă în România anul acesta, iar diferența până la sfârșitul anului 2026.

„Trenul electric are o lungime de 77 metri, atinge o viteză de 160 kilometri la oră și este foarte prietenos cu persoanele de dizabilități, pentru care a fost prevăzut un loc special pentru cărucior”, a declarat la fața locului reprezentantul constructorului PESA, Hanna Wisniewska-Sîrbu.

Garnitura, bidirecțională, are 3 vagoane, 238 de locuri pe scaune, 277 locuri pe scaune, 16 locuri pentru transportul bicicletelor, climatizare, conexiune Wi-Fi. Numerele de pe scaune au concepute în relief pentru a putea ușura orientarea persoanelor cu deficiențe de vedere.

Garniturile electrice care vor fi livrate României diferă de cele existente în prezent în exploatare. „Un model similar circulă în prezent în Cehia, o variantă mai veche circulă și în Polonia, dar nu există la această oră unul identic în circulație”, a spus Wisniewska-Sîrbu.

Noul tren va intra în teste începând de săptămâna viitoare. „Sperăm ca până la sfârșitul anului să primim toate certificatele, iar din 2026 garniturile să poată intra în circulație”, a spus reprezentantul PESA. Citește mai mult pe ebihoreanul.ro