Prin ce conducte poate aduce România gaze naturale din alte surse decât Rusia: un gazoduct din Turcia și altul din Grecia, ambele trec prin Bulgaria

G4Media apr. 28, 2022 0 comentarii
Gazoduct-iasi-ungheni-sursa-Europa-Libera

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi că România va avea din acest an acces la două coridoare noi de transport al gazelor naturale prin care ar putea aduce gaze din afara Rusiei.

E vorba despre culoarul interbalcanic care poate aduce în România gaze naturale din Turcia, via Bulgaria, și coridorul vertical Grecia – Bulgaria – România, a declarat Virgil Popescu la TVR 1.

În cazul coridorului interbalcanic, sursa gazelor ar putea fi Azerbaidjan sau gazele venite sub formă lichefiată în porturile turcești.

În cazul coridorului vertical, sursele de gaze ar putea fi tot Azerbaidjan, sau gazele lichefiate din hubul grec Alexadropolis (venite din SUA, Qatar). ”Sperăm ca interconectorul Grecia-Bulgaria să fie finalizat în această toamnă”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat dacă va reuși să elimine complet în acest an dependența de gazul rusesc, care reprezintă circa 28% din consumul anual al României, Virgil Popescu a spus că ”Ne propunem, rămâne de văzut dacă vom reuși până la finalul anului. Discutăm cu Bulgaria, Turcia, Ggrecia, Azerbaidjan, cu SUA pentru a putea reduce cât mai mult dependența de gazul rusesc. Anul acesta va fi mai mică dependența pentru că încep să intre primele gaze din Marea Neagră, un miliard de metri cubi anual. În cursul lunii iulie vom avea sper”.

Foto: Europa Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *