Principala sursă de energie a țării este în aceste zile Bulgaria. Reactorul 1 de la Cernavodă tot n-a reintrat în funcțiune

cabluri curent curent electric electricitate energie infrastructura linii de curent linii de curent de inalta tensiune stalpi facturi factura distributie distributie energie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Pe aproape toate tronsoanele orare, prima sursă de electricitate care acoperă consumul României este importul din vecini. Cu excepția nopții, importul stă la circa 2.000 de MW, cu mult peste ce produc Hidroelectrica, termocentralele pe gaz, panourile solare sau morile de vânt. Nuclearul este pe ultimele locuri pentru că, acum două zile, reactorul 1 a ieșit din funcțiune din pricina unei avarii și a lăsat Sistemul Energetic Național fără o producție orară de 700 MW. Nici până acum nu a fost repus în funcțiune, deși Nuclearelectrica anunțase că acest lucru se va întâmpla ieri, după-amiază.

Revenind la importuri, dacă ne uităm pe datele OPCOM (operatorul bursei de energiei) vedem că acestea se fac cu precădere din Bulgaria. Pe perioadele de maxim consum – seara, peste 1.500 MW vin de la bulgari și încă 5-600 MW de la unguri.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Hidroelectrica are în continuare o producție foarte scăzută, în jurul a 1.000 de MWh, din pricina nivelului scăzut al Dunării și rîurilor dar și pentru că trebuie să păstreze cât mai mult apa din lacuri, în perspectiva iernii. Potrivit strategiei din Comandamentul de Iarnă, pentru siguranță în aprovizionarea cu electricitate, nivelul apei din lacuri trebuie să fie la peste 80%. Acum este la 75%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: