Principalul fond de pensii al Norvegiei exclude 14 firme de armament, printre care Thaales, Rolls-Royce și Raytheon

Avion Rafale

Principalul fond de pensii din Norvegia – distinct de enormul fond suveran al țării scandinave – renunță la participațiunile deținute în 14 firme de armament, printre care francezii Thales și Dassault Aviation sau britanicii Rolls Royce, apreciind că unele dintre armele produse de acești giganți „încalcă principiile umanitare fundamentale”, potrivit BFM TV..

Majoritatea deciziilor de renunțare sunt legate de colaborarea directă sau indirectă a acestor grupuri la conceperea de arme folosite pentru transportul bombelor atomice (rachete, sumarine, avioane de luptă…), potrivit KLP, un fond care gestionează active în valoare de circa 90 de miliarde de dolari (aproape 78 miliarde euro).

Fondul norvegian de pensii renunță și la participațiunile la Rolls-Royce, Leidos, General Dynamics, Raytheon, Leonardo sau constructorul naval chinez CSIC.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Aceste decizii sunt consecința unei recente revizuiri a portofoliului care viza excluderea grupurilor de apărare care produc „anumite tipuri de arme care, prin natura lor, încalcă principiile umanitare fundamentale”. Majoritatea grupurilor sunt excluse pentru produsele legate de armele atomice.

Astfel, Thales este exclus pentru participarea la producerea rachetei nucleare M51, folosită de armata franceză, în timp ce Dassault Aviation este exclus deoarece avionul său de luptă Rafale are o versiune adaptată pentru folosirea armei atomice.

Pe lista neagră figurau deja producătorii de tutun, alcool, industria farma, anumiți producători de arme și grupuri miniere sau energetice pentru care cărbunele reprezintă peste 30% din cifra de afaceri.

Fondul a anunțat în iulie că a cedat acțiunile deținute la Altice Europe și Alstom precum și la alte 14 grupuri, printre care gigantul Motorola, pentru implicarea în coloniile israeliene din Cisiordania.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: