Principalul preț al energiei electrice europene s-a dublat în ultimele două luni, pe măsură ce criza se adâncește

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Prețul energiei electrice în Europa a atins un nou record, în timp ce gazele naturale și-au extins scumpirile, adâncind criza energetică care amenință să arunce regiunea în recesiune, scrie Bloomberg.

Tarifele la electricitatea pentru anul viitor în Germania au avansat cu până la 3,7%, ajungând la 477,50 euro (487 dolari) pe megawatt-oră la European Energy Exchange AG. Asta înseamnă prețuri de aproape șase ori mai mari decât anul trecut în această perioadă, prețul dublându-se numai în ultimele două luni.

Piața este influențată de îngrijorările legate de faptul că rezervele limitate de gaz din Europa nu vor putea genera suficientă energie electrică în această iarnă. Capacitatea nucleară a Franței este extrem de redusă, ceea ce diminuează posibilitatea exporturilor de energie în lunile următoare.

Prețurile pentru ziua următoare din Germania și Marea Britanie au stabilit, de asemenea, recorduri, luni, un indicator al cererii ridicate de răcire, valurile de căldură și seceta de pe continent punând la încercare infrastructura pe termen scurt.

Creșterea prețurilor la energie se răsfrânge asupra facturilor gospodăriilor și asupra costului pentru orice, de la fabricarea alimentelor la cea a sticlei. Energia este motorul inflației în întreaga Europă, împingând creșterile prețurilor de consum în teritoriul scumpirilor de două cifre.

În Regatul Unit, plafonul prețurilor la energie pentru gospodării va fi aproape dublu la începutul lunii octombrie, din cauza creșterii costurilor cu ridicata. Prețul cu ridicata al energiei electrice din Marea Britanie pentru luna respectivă a crescut de aproximativ șapte ori în ultimul an, ajungând la aproximativ 591 de lire sterline (713 dolari) pe megawatt-oră la Intercontinental Exchange AG.

Guvernele europene analizează măsuri pentru a atenua impactul pe care îl are asupra economiilor creșterea costurilor energiei. În Franța, statul plănuiește să naționalizeze complet Electricite de France SA, compania de electricitate nucleară aflată în dificultate, care se luptă în prezent să își mențină centralele în funcțiune pe o vreme caniculară.

Nu există niciun semn clar că această creștere „extremă” a prețurilor se va opri în curând, a declarat analistul Fabian Ronningen de la Rystad Energy AS. Potrivit acestuia, capacitățile reduse ale continentului în domeniul nuclear, hidroenergetic și al cărbunelui nu sunt suficiente pentru a ajuta la atenuarea acestei presiuni.

Contractele futures de referință pentru gazul olandez pentru luna viitoare au extins scumpirile de săptămâna trecută, urcând cu până la 4,2% la Amsterdam. Prețul a crescut de peste două ori din iunie.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *