Mai multe platforme care țin de Autoritatea pentru Digitalizarea României întâmpină probleme de funcționare, marți dimineață.
UPDATE Informațiile Economedia arată că furnizarea cu energie electrică încă nu a fost restabilită, nici la această oră, în zona în care sunt situate serverele ADR care găzduiesc aceste platforme. O restabilire ar urma să aibă loc în jurul orei 13.
UPDATE ADR transmite că problemele au apărut din cauza unor întreruperi în furnizarea energiei electrice, în cursul acestei dimineți, și spune că funcționalitatea va fi restabilită în cel mai scurt timp.
Știrea inițială
Platforma de licitații publice SEAP nu funcționează și indică un mesaj potrivit căruia serverul nu a fost găsit.
Site-ul și aplicația Ghișeul.ro, pe care poți plăti taxe și amenzi, nu funcționează și arată mesaje precum „This site can’t be reached” sau „Eroare. S-a format o coadă la ghișeul virtual. Te rugăm să încerci mai târziu”.
Iar site-ul Autorității pentru Digitalizarea României este de asemenea inaccesibil.
Comunicatul Autorității pentru Digitalizarea României:
„În contextul întreruperilor în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi, care au dus la afectarea serviciilor site-urilor ADR, SEAP, GHISEUL.RO, PCUE, SIAE și Ghișeul.ro, Autoritatea pentru Digitalizarea României face următoarele precizări:
Specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României monitorizează permanent funcționalitatea tuturor aplicațiilor și se implică activ în soluționarea problemelor. Funcționalitatea va fi restabilită în cel mai scurt timp.
Totodată, Autoritatea pentru Digitalizarea României prioritizează procesul de migrare al sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud. Anul 2024 a fost anul ridicării infrastructurii de cloud, iar 2025 este anul migrării în cloud.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!”, a transmis ADR, într-un comunicat de presă.
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat miercuri o licitație pentru migrarea în cloudul privat guvernamental a minim 30 de sisteme ori aplicații IT prin care statul furnizează servicii digitale către cetățeni. Investiția dispune de o finanțare de 180 milioane de euro din PNRR, iar migrarea sistemelor IT trebuie făcută până în luna iunie a anului 2026.