Producători și comercianți, despre proiectul de OUG prin care vor trebui să își raporteze stocurile: Paradoxal, ar putea să nu prevină o criză alimentară/ Asociația Marilor Retaileri: Nu amenzile sunt modalitatea prin care companiie vor respecta legea

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Pentru a putea asigura suficiente stocuri de produse alimentare pentru consumul intern, Guvernul propune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru producători și comercianți. Astfel, noile reglementări ar putea obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat. George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România(AMRCR) este de părere că o astfel de ordonanță în esență nu este una negativă, AMRC raportând stocurile încă din timpul pandemiei.

„Noi am raportat cantitatea din timpul pandemiei. Există pe baza unei colaborări pentru că Ministerul Agriculturii este un organism de politici publice și de peste 1 an de când noi trimitem către Ministerul Agriculturii stocurile la nivel centralizat la o serie de alimente de bază. Probabil că acum au simțit nevoia să o facă obligatoriu și să extindă categoria și la producători. În contextul pandemiei și al acestui război, nu putem spune că este o intruziune și noi oricum colaborăm cu instituțiile. Ne gândim că acest lucru e făcut în ideea de a fi în măsură pentru a putea evalua un nivel de securitate alimentara pe piața din România”, a declarat George Bădescu pentru Economedia.

Acesta spune că membrii AMRC au raportat și raportează în continuare prețurile la Consiliul Concurenței, trimise într-o variantă securizată pentru ca datele să nu fie făcute publice. Cu alte cuvinte, cel care transmite informația o poate face sub protecția anonimatului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Întrebat despre posibilitatea ca secretele comerciale ale companiilor să fie dezvăluite unui public mai larg, George Bădescu a spus că depinde foarte mult de cum va funcționa platforma Ministerului Agriculturii. Acesta precizează că până în prezent, cei din AMRC nu s-au confruntat cu probleme de securitate atunci când au raportat în trecut cantitățile și prețurile.

De aceeași părere este și Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, care spune că o astfel de lege nu ar trebui să aibă impact negativ, cel puțin pentru producătorii cinstiți. În ceea ce îi privește pe agricultorii care nu doresc să declare stocul, șeful Sindalimenta spune că au ceva de ascuns, cumpără o anumită cantitate de marfă la negru, fără să o raporteze.

„Discutăm despre mărfuri care trebuie impozitate în funcție de profitul realizat de fiecare firmă și din acest punct de vedere nu văd ce măsuri negative ar putea avea asupra producătorilor și procesatorilor. De ce să mă ascund? Dacă ascund că am pe stoc o anumită cantitate pe care urmează să o vând, înseamnă că am cumpărat o cantitatea la negru. Sunt niște obligații pe care le avem către statul român. A te feri de astfel de prevederi nu mi se pare un lucru corect”, precizează Dragoș Frumosu, șeful Sindalimenta.

Pe de altă parte, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), nu este de acord cu o astfel de prevedere având în vedere că producătorii raportează deja aceste stocuri la alte instituții. „Din moment ce am raportare lunară pe stocuri la ANAF, APIA, de ce trebuie să mai ai o lege în acest sens”.

Acesta mai spune că unii producători nu sunt digitalizați, fiindu-le în esență greu sau imposibil să transmite aceste cantități în format online.

Proiectul de OUG ar putea, paradoxal, să nu prevină o criză alimentară 

Potrivit proiectului de ordonanță, lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă, fără a veni însă în sprijinul afirmației cu studii în acest sens.

Deși Dragoș Frumosu spune că această prevedere este una corectă față de producătorii care nu au nimic de ascuns, acesta spune că problema majoră este că o astfel de lege nu va duce către evitarea unei crize alimentare deoarece statul nu poate interveni, doar în cazul în care ar cumpăra direct anumite produse și le-ar ține apoi în depozite.

„Ceea ce mi se pare forțat este măsura în sine pentru că nu aflăm decât statistic anumite cantități. Statul nu poate sa intervină în niciun fel, doar în situația în care statul ar cumpăra anumite produse și le-ar ține în depozite. În cazul în care producătorul primește un preț mai bun, acesta își va vinde marfa. Companiile private au acest drept. Nu poate statul să interzică acestora vânzarea producției”.

În esență, proiectul de lege ar fi bun doar statistic, însă acest lucru nu înseamnă că știind cantitățile, statul poate să cumpere în secunda doi produsele și își poate crea obligativitatea evitării unei crize alimentare, explică Dragoș Frumosu.

Marii comercianți spun că nu amenzile sunt modalitatea prin care companiilor vor respecta legea

În ceea ce privește sancțiunile pentru comercianții și producătorii care nu doresc să își dezvăluie secretele comerciale, pot primi amenzi între 500.000 lei și un milion de lei. În acest sens, George Bădescu, reprezentantul AMRCR, spune că nu amenzile sunt modalitatea prin care companiilor vor respecta legea.

„Asistăm pe acest fond emoțional la un soi de atitudine foarte entuziastă în privința amenzilor. Dacă punem cap la cap toate amenzile care au fost votate în ultimele acte, putem observa că fie cei din legislativ nu știu exact ce fel de performanță economică există, economia reală, fie și-au propus până la urmă ca această atitudine generală mai pronunțat sancționatoare să fie preponderentă, însă din ce am văzut noi până acum, acest tip de situații au avut efecte invers decât cele dorite”, mai precizează George Bădescu.

Acesta spune că trebuie să existe un echilibru și nu trebuie mers unilateral pe această variantă a pedepselor drastice deoarece, de obicei, există mereu tendința unor abuzuri, iar cei care cad la mijloc sunt cei care încearcă să respecte legea.

Ce prevede proiectul de lege OUG

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care ar obliga producătorii, depozitarii și comercianții de produse agricole și alimentare să raporteze lunar stocurile către stat.

Produsele vizate pentru raportare sunt: legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carne cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ar urma să facă excepție de la raportare doar comercianții cu magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Operatorii sunt obligați să transmită datele despre stocuri la Ministerul Agriculturii până la data de 15 a fiecărei luni. Verificarea stocurilor se face de către Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor.

Astfel, pentru a putea centraliza toate datele, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți, pentru a avea o imagine completă și complexă asupra cantităților de produse agroalimentare disponibile la nivel național. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială.

Datele introduse vor avea caracter confidențial, iar verificarea corectitudinii informațiilor introduse va fi realizată de către persoane împuternicite de către MADR și MFP, conform competențelor legale.

Metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor privind stocurile, precum și operaționalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Incepe imediat campania de recoltat cereale, să vedeți acolo depozite pline ochi și goale în acte. Practic de aici pleacă toată evaziunea fiscală din domeniul morăritului și panificației.

  2. Anul asta nu le mai merge, e Famina Mondiala la poarta si ar fi cretin sa-si bata joc de asa oportunitatea. + ca ne privesc si americanii cu dronele …

    Nu-ti bati joc de egiptean care mananca lipie romaneasca de 100 de ani dar habar n-are bob de cultura romaneasca. + ca Egiptul e in top ‘cel mai corupt stat’, asa, in treacat …

    Nu zic sa-i lasam sa moara de foame dar macar sa aprecieze mai mult efortul.

    Uite, ne spun ‘Economedia’ ca UE nu vede ‘costuri de oportunitate’ in a risipi atata tarana pt. poor calories … Mai bine lasam vaci/oi/capre libere in toata Romania, le recoltam ‘deseurile’ si faceam mai multi bani.

    Se plange Bill Gates ca metanul din balega distruge Planeta. Ce poate fi mai ‘win-win’ ?

    Ai fertilizanti naturali, extragi gazul din ei, hranesti campurile, le scapi de monocultura, pui peste tot pomi fructiferi, faci etanol din el, il bagi si pe asta pe teava in loc de apa de la Lukoil, si usor, usor, iti rezolvi toate problemele.

    Noi nu stim sa impacam ‘metodele clasice’, care ne-au adus in punctul asta, cu apexul tehnologic, si sa scoatem crema, tot ce-i mai bun. Valabil pt. orice altceva … Cum ar fi Economia …

  3. P.S. :

    Ar fi foarte important ca sistemul capitalist sa prezinte si povestea din spatele produsului si nu numai un consumerism orb, precum porcul din ferma care nu vede lumina si nici macar nu se reproduce natural, infernal, hranind infernul …

    Altfel spus: Incetati sa mai fiti niste porci a caror untura topeste tot in jur. #Worldwide #Global #Mapamonde #Oculta #EU #US #Asia #RestOfWorld .

  4. S-au insiruit aici cateva nume care inca reprezinta anumite puncte cheie in haleala romanasului de zi cu zi. Cine crede ca acestia sunt oameni ai lui Dumnezeu (a se citi morali, cu frica de a gresi, de a face rau, porniti sa ajute poporul si impotriva inteteselor meschine ale strainilor ce ne conduc ca pe caii de curse) rog sa ridice mana si sa voteze LIBER (cat inca mai poate) !!!

  5. :)) Tot ce include “Dumnezeu” este MESCHINARIE.

    Acum nu stiu care-i meschinul, pot fii multi. De la Secucu-Seppukku(Orban –Romania Libera, puiet de Securist in sine), Dragnea-Simion-RusiaSatanista(pui musulmani sa omoare crestinii, las-o moarta, n-ai farama de ‘crestin’ in tine, doar un diavol abuziv ce va fi epurat de Mama Naturalis de zici ca nici n-a existat vreodata) + ‘evanghelisti’ de nu stiu ce sa mai vanda.

    V-am zis cum sta treaba cu Dumnezeu … E doar centrul tuturor centrelor intr-un fractal infinit, dar de aici nu rezulta absolut nimic ‘biblic’, poate ‘morsele’ din Talmud/Vechiul Testament, care, citite printre randuri, au total alta ‘randuiala’ decat ce-a rescris Imperiul Roman de Rasarit.

    (subiecte de la ‘triada’ ‘Plesu-Liiceanu-Patapievici’ in sus, deci din start, inaccesibile 99.999%, ca IQ-ul costa, + ca pana nici ‘Triada’ nu le-a inteles prea bine … a crede-n D-zeu-ul Avraamic e o mare gaura in tainele logicii…)

    Una peste alta, crestinul de mai sus se refera probabil la carnea de porc, dar nu-i pasa de porci in sine, vede porcul ca pe ceva spurcat, nu ca o vietate-n sine, cu constienta chiar, si asta doar pt. faptul ca habitatul sau natural nu este cotetul de 2×2 m^2 …

    Nu e ca si cum porcii intarcati au WC-uri … Si asta de vreo 10000 de ani, asa, de la ochi … Nu mai vorbim de caini tinuti o viata intr-un metru^2, perfect legal, latrand din toata disperarea … Mai rau ca la puscarie …

    Fie ! N-am destula forta sa va iluminez bezenele ce va intunecesc neuronii dar am obligatia morala sa incerc !

    App, @#GuvernulParalel, poate interziceti si voi in Romania sa-si mai tina oamenii cainii pe 1m^2 etc. … Asa, de inceput …

    Vrei caine, il lasi liber prin curte, nu-l tii intarcat sa dispere, pana si un pekinez are la baza lupul de hoinarea sute de kilometrii patrati …

    Treaba e ca e valabil pt. toate animalele, doar c-am ajuns mult mai animale decat ele sa ne dam seama ca sunt fiinte care simt durerea si tot ce vine la pachet cu ‘ a exista ‘.

    Si aici sta de fapt problema fundamentala : A accepta ca esti un animal si nu vreo creatie ‘aparte’, ‘speciala’, pt. ca si daca ai fi creat de ‘Dumnezeu’, n-ai avea Absolut nimic cu ce sa-l impresionezi …

    + etimologia cuvantului ‘ani mal'(“suflet rau”) in sine, se aplica doar omului si nu ‘animalului’. Animalul te mai cruta + ca te ‘dusmaneste’ doar daca are motive … Omul ucide de placere, nu conteaza ce, si asta doar pt. ca are o invidie aparte pt. libertatea a tot ce-i viu, stiind ca el e intarcat de propriile ambitii imposibil de realizat, prin natura lor dementa.

    Ar mai fi de adaugat, dar intram in subiecte ce au legatura cu ‘sistemul corupt perfect incoruptibil’ numit Statul Roman.

    (faptul ca ai braconieri in Ilfov si se impusca caprioare fara ca nimeni sa faca nimic, foarte probabil tocmai de cei care ar trebui sa le protejeze(Ocolul Silvic), ca ‘port-arma’ n-are oricine, dar suntem la perseci distanta de a se lua masuri, in conditia in care esti omorat sau snopit din bataie daca te bagi in ‘afacerile’ lor …

    Intr-un final : Asa sa va ajute Dumnezeu ! (daca da cu virgula, e perfect normal)

  6. :)) Tot ce include “Dumnezeu” este MESCHINARIE.

    Acum nu stiu care-i meschinul, pot fii multi. De la Secucu-Seppukku(Orban –Romania Libera, puiet de Securist in sine), Dragnea-Simion-RusiaSatanista(pui musulmani sa omoare crestinii, las-o moarta, n-ai farama de ‘crestin’ in tine, doar un diavol abuziv ce va fi epurat de Mama Naturalis de zici ca nici n-a existat vreodata) + ‘evanghelisti’ de nu stiu ce sa mai vanda.

    V-am zis cum sta treaba cu Dumnezeu … E doar centrul tuturor centrelor intr-un fractal infinit, dar de aici nu rezulta absolut nimic ‘biblic’, poate ‘morsele’ din Talmud/Vechiul Testament, care, citite printre randuri, au total alta ‘randuiala’ decat ce-a rescris Imperiul Roman de Rasarit.

    (subiecte de la ‘triada’ ‘Plesu-Liiceanu-Patapievici’ in sus, deci din start, inaccesibile 99.999%, ca IQ-ul costa, + ca pana nici ‘Triada’ nu le-a inteles prea bine … a crede-n D-zeu-ul Avraamic e o mare gaura in tainele logicii…)

    Una peste alta, crestinul de mai sus se refera probabil la carnea de porc, dar nu-i pasa de porci in sine, vede porcul ca pe ceva spurcat, nu ca o vietate-n sine, cu constienta chiar, si asta doar pt. faptul ca habitatul sau natural nu este cotetul de 2×2 m^2 …

    (Nu e ca si cum porcii intarcati au WC-uri … Si asta de vreo 10000 de ani, asa, de la ochi … Nu mai vorbim de caini tinuti o viata intr-un metru^2, perfect legal, latrand din toata disperarea … Mai rau ca la puscarie …)

    Fie ! N-am destula forta sa va iluminez beznele ce va intunecesc neuronii dar am obligatia morala sa incerc !

    App, @#GuvernulParalel, poate interziceti si voi in Romania sa-si mai tina oamenii cainii pe 1m^2 etc. … Asa, de inceput …

    Vrei caine, il lasi liber prin curte, nu-l tii intarcat sa dispere, pana si un pekinez are la baza lupul de hoinarea sute de kilometri patrati …

    Treaba e ca e valabil pt. toate animalele, doar c-am ajuns mult mai animale decat ele sa ne dam seama ca sunt fiinte care simt durerea si tot ce vine la pachet cu ‘ a exista ‘.

    Si aici sta de fapt problema fundamentala : A accepta ca esti un animal si nu vreo creatie ‘aparte’, ‘speciala’, pt. ca si daca ai fi creat de ‘Dumnezeu’, n-ai avea Absolut nimic cu ce sa-l impresionezi …

    + etimologia cuvantului ‘ani mal'(“suflet rau”) in sine, se aplica doar omului si nu ‘animalului’. Animalul te mai cruta + ca te ‘dusmaneste’ doar daca are motive … Omul ucide de placere, nu conteaza ce, si asta doar pt. ca are o invidie aparte pt. libertatea a tot ce-i viu, stiind ca el e intarcat de propriile ambitii imposibil de realizat, prin natura lor dementa.

    Ar mai fi de adaugat, dar intram in subiecte ce au legatura cu ‘sistemul corupt perfect incoruptibil’ numit Statul Roman.

    (faptul ca ai braconieri in Ilfov si se impusca caprioare fara ca nimeni sa faca nimic, foarte probabil tocmai de cei care ar trebui sa le protejeze(Ocolul Silvic), ca ‘port-arma’ n-are oricine, dar suntem la parseci distanta de a se lua masuri, in conditia in care esti omorat sau snopit din bataie daca te bagi in ‘afacerile’ lor …

    Intr-un final : Asa sa va ajute Dumnezeu ! (daca da cu virgula, e perfect normal)

  7. O mica corectare : As interzice la nivel modial cuvantul ‘animal’ pt. ca e literalmente ‘misleading’ si are consecinte grave.

    (inclusiv tot ce inseamna Incalzire Globala, ceea ce ne va spulbera cu sutele de milioane, dupa fapta si rasplata, viata fiind de-un fairplay brutal) — doar uitati-va la cover-ul de la ‘The Economist’, acel ‘spic de grau’ aparte …

    Pe subiect, nu amenzile sunt solutia pt. ca poti s-o ‘dregi’ din profit, care-i intotdeauna peste costul de productie, ci Puscaria. Adevarata pedeapsa care-i face pe cei care mai au un gram de creier sa cugete.

    Da, omul fiind singurul animal animal, a uitat ce inseamna Pedeapsa, iar, din pacate, animalele n-ai cum sa le faci altfel sa inteleaga … + ca lucreaza bine neuronal la sistemul de ‘reward and punishment’, pedeapsa fiind ‘antidopaminergica’ chiar e un ‘check & balance’ pt. a astampara.

    Problema e c-au ajuns mult prea usoare, nici pedeapsa capitala, dar pt. unii(stiti voi care) o snopeala de 3 luni spitalizare ar fi o incercare, decat sa-i tii inchisi 25 de ani … Si maresti ‘dozajul’ daca nu merge … Ori, ayawaska seara de seara, pana iese dracul din ei … (asta chiar ar functiona bine) si, din nou, mult mai ieftin decat a-i tine 25 de ani inchisi …

    Daca va intrebati cum un om poate sa faca afirmatiile mele(sa iubeasca ‘animalele’ dar sa urasca animalele) este pt. ca datorita anumitor factori pur haotici dar pur deterministi am ajuns extrem de Realist …

    Credeti-ma ca tot ce inseamna ‘de dreapta’ este de acord cu mine, de la ultimul SRI-st la primul neandertal din Romania si nu numai …

    Oamenii chiar au partea asta ‘naturala’ in ei, dorinta de-a pedepsi, este chiar genetica, transcende specia umana, demonstrat empiric pe decenii de cercetare primatologic-antropologica(v-am mai recomandat cartea dar n-aveti prea multe sanse)(“Behave” — Sapolsky, ca idee).

    Intr-un final, ori facem treaba treaba, ori ne ducem dracu, literalmente. Nu prea sunt alte variante … Faceti rost de echivalentul a 1Kg de aur furat / cap de locuitor si reintroduceti-l unde-i-e locul, in Economie, ca altfel se surpa BMW-ul cu voi …

    Elitele ori marca cash-ul, ori se surpa Orasul … ShortStory/2, viata: fairplay brutal sau, altfel spus : “‘Dumnezeu’ nu doarme…”

  8. P.^(n+1)S. : ‘fractal infinit’ este pleonasm(oximoron) iar ‘centrul’ sau este insasi Fractalul.

    Da, Spinoza a avut, are si va avea Dreptate.

    Din pacate, sa intelegi ca esti parte infima din Infinit rupe balamalele, d’asta https://soltara.co/ este singura solutie reala, aparent, imposibil de urmat, a Umanitatii.

    Pana nici Crestinismul nu mai are vreo legatura cu ce a fost initial. Cuvantul ‘vin’ nu exista pe vremea lui Iisus, deci, deja, vorbim de total altceva … Acolo nici macar nu se consuma alcool …
    Va prindeti voi viata asta … E bine ca totusi exista Carti ‘pe’ Subiect. Ramaneti datori sa le descoperiti si sa le cititi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.