Producătorii de brânză din Italia își răcoresc vacile pentru a menține producția de lapte

Vaci

Crescătorii de vaci de lapte din Italia folosesc din ce în ce mai mult ventilatoare și aspersoare uriașe pentru a-și ajuta vitele să facă față căldurii extreme, scrie FT.

În timp ce Italia s-a sufocat sub un val de căldură săptămâna trecută, turma de vaci a lui Roberto Gelfi s-a bucurat de privilegiile răcoroase de a fi furnizori de lapte pentru brânza Parmigiano-Reggiano.

De dimineața până seara, ventilatoare gigantice au funcționat la viteză maximă pentru a răcori vitele, a căror producție de lapte poate scădea cu 10 % în condiții de stres termic. Între timp, mașini speciale au stropit vacile cu o perdea de apă.

Gelfi, în vârstă de 58 de ani, proprietar al fabricii de lactate Zecca del Carzeto, a instalat pentru prima dată răcitoarele pentru vaci în urmă cu mai bine de zece ani, pe atunci folosindu-le doar în orele cele mai fierbinți din cele mai călduroase două luni. Acum, sistemele de răcire funcționează de obicei cinci luni pe an, chiar și 16 ore pe zi, totul cu cheltuieli considerabile.

“De obicei, vacile au de suferit atunci când temperatura depășește 26C”, a declarat Gelfi, care este președintele filialei din Parma a Confagricoltura, cea mai veche asociație de agricultori și întreprinderi agricole din Italia.

Cum să mențină vacile răcoroase și confortabile într-o lume care se încălzește este o preocupare considerabilă pentru crescătorii de vaci de lapte din regiunea italiană Emilia-Romagna, unde celebrul Parmigiano Reggiano este produs în conformitate cu un cod strict de aproape 17 pagini.

Pe lângă fluxul de lapte, producătorii de brânzeturi avertizează că fenomenele meteorologice extreme – de la inundații la secetă – afectează culturile locale de lucernă și alte furaje pe care trebuie să le mănânce vacile. De asemenea, fermele locale sunt nevoite să investească în noi puțuri și alte echipamente de irigare pentru a face față cererii tot mai mari de apă și aprovizionării tot mai reduse.

“Brânza este o funcție a laptelui, iar căldura mare stresează animalele care produc lapte și stresează producția de furaje”, a declarat Luca Rovesti, președinte și director executiv al producătorului de brânzeturi Montecoppe, care are aproximativ 500 de vaci pe proprietatea sa. “Mai puțin lapte înseamnă mai puțină brânză”.

Vacile beau până la 140 de litri de apă pe zi în timpul verii, comparativ cu 80-90 de litri iarna, și, de asemenea, mănâncă mai puțin, ceea ce reduce producția de lapte. Volumele de lapte sunt afectate chiar și după ce căldura maximă se diminuează, în timp ce vacile își revin după vara istovitoare.

Nopțile nedormite au devenit mai frecvente; vacilor fierbinți le este greu să se întindă confortabil. “Vara, vacile consumă o energie incredibilă pentru a gestiona această situație dificilă de căldură și umiditate”, a spus Rovesti, adăugând că și cele mai scăzute temperaturi nocturne din regiune sunt acum cu 2 sau 3 grade Celsius mai mari decât în urmă cu 15 ani.

În timpul recentului val de căldură, ventilatoarele de răcire și sistemele de stropire de la Montecoppe au funcționat 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a încerca să mențină confortul vacilor. Producătorul de brânzeturi intenționează acum să instaleze aparate de ceață suplimentare în zona de hrănire, în speranța că vacile vor mânca mai mult vara viitoare.

La ferma Giansanti Di Muzio, o fermă de lactate de 30 de hectare și o fabrică de brânzeturi artizanale de lângă Parma, volumele de lapte din timpul verii au scăzut, reducând producția de roți de brânză de 40 kg de la șapte la șase pe zi.

Maestrul brânzar al fermei, Vincenzo Fanari, în vârstă de 71 de ani, care produce Parmigiano-Reggiano de la vârsta de 16 ani, a spus că laptele de vară este mai subțire decât cel de iarnă, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult lapte pentru a produce fiecare roată de 40 kg.”Vara ai nevoie de mai mult lapte pentru a face aceeași cantitate de brânză”, a adăugat el.

Cu toate acestea, grijile producătorilor de lactate cu privire la încurajarea vacilor de a mânca mai mult au și o revers al medaliei.

Mulți dintre ei sunt, de asemenea, îngrijorați de siguranța aprovizionării cu furaje pentru a le hrăni, după seceta severă de anul trecut și inundațiile masive din această primăvară din regiunea Emilia-Romagna. Conform regulilor exigente pentru producerea de Parmigiano-Reggiano certificat, producătorii de brânză pot folosi numai lapte de la vaci care urmează o dietă strict reglementată, cel puțin jumătate din hrana lor totală provenind din furaje – în principal lucernă.

Conform normelor, jumătate din furajele vacilor trebuie să provină de la ferma în care locuiesc, alte 25 % pot proveni de la alte ferme din zona de producție desemnată pentru Parmigiano-Reggiano și doar 25 % pot proveni din afara districtului.
Dar vremea extremă a afectat puternic producția de furaje la nivel local, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. “Prețul furajelor a crescut, dar nu și prețul Parmigiano”, a declarat Marina Di Muzio, matriarhul familiei care deține proprietatea Giansanti Di Muzio.

La Montecoppe, producția de furaje a scăzut cu 20 de procente anul trecut, după un al doilea an consecutiv de secetă extremă în nordul Italiei.

Acest lucru a obligat ferma să cumpere mai mult, cu un cost semnificativ, deoarece prețurile au crescut cu aproximativ 40%.

Rovesti a avertizat că recentele inundații devastatoare amenință să crească și mai mult costurile în această iarnă.Producătorii de brânzeturi spun că aceste provocări complexe ar putea face ca unele fabrici de lactate și producători să se lupte pentru a umple cotele din acest an, care sunt alocate de un consorțiu care reglementează producția de Parmigiano-Reggiano.

Potrivit unei analize Confagricoltura a datelor Consorțiului Parmigiano, producția de brânză a scăzut cu 2,2% anul trecut, în timp ce regiunea a fost lovită de secetă.

Rovesti a declarat că mulți fermieri nu sunt încă siguri dacă vremea extremă recentă a fost un fenomen temporar sau un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma. “Marea speranță este că lucrurile vor reveni la normal”, a spus el. “Dacă aceasta este noua normalitate, industria va trebui să se descurce”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *