Producătorul auto chinez Zeekr a declarat duminică, într-un comunicat, că vehiculele prezentate în presă drept „maşini rulate cu zero kilometri” erau, de fapt, maşini de expoziţie care au fost asigurate, dar care nu au fost vândute sau înmatriculate, transmite Reuters, transmite News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania a anunţat că a format o echipă specială pentru a investiga situaţia şi a implementa îmbunătăţiri, subliniind că se opune ferm vânzării de maşini ”rulate” cu zero kilometri.
Sâmbătă, Reuters şi ziarul China Securities Journal, susţinut de stat, au relatat că Zeekr ar fi asigurat vehicule înainte de a le vinde clienţilor, ceea ce ar fi putut conduce la umflarea artificială a cifrelor de vânzări.
Mărcile chineze de vehicule electrice Neta şi Zeekr au fost implicate într-o schemă de manipulare a datelor de vânzări, potrivit documentelor obţinute de Reuters şi interviurilor cu dealeri şi cumpărători, transmite News.ro. Cele două companii ar fi încheiat poliţe de asigurare pe numele unor vehicule noi înainte de a le vinde, pentru a putea înregistra artificial livrări şi a atinge obiective comerciale lunare sau trimestriale, relatează Reuters.
Neta, deţinută de grupul aflat în insolvenţă Zhejiang Hozon New Energy, ar fi raportat astfel vânzări anticipate pentru cel puţin 64.719 de maşini între ianuarie 2023 şi martie 2024, ceea ce ar reprezenta mai bine de jumătate din totalul de 117.000 de unităţi raportate în acea perioadă.
Zeekr, marcă premium a grupului Geely, ar fi folosit o metodă similară în oraşul Xiamen, în colaborare cu dealerul său principal, Xiamen C&D Automobile, companie de stat. Datele arată că, în decembrie 2024, Zeekr a raportat 2.737 de vânzări în Xiamen – de 14 ori peste media lunară –, deşi doar 271 de vehicule au fost efectiv înmatriculate, potrivit autorităţilor locale.
Practica acestor aşa-numite ”maşini second-hand cu kilometraj zero” este larg răspândită în contextul unei pieţe auto chineze hiper-competitive, afectată de supracapacitate şi un război prelungit al preţurilor.