Producătorul de ciment Romcim anunță că va contesta amenda dată de Consiliul Concurenței, după ce instituția a acuzat trei producători de ciment că s-au coordonat pentru a stabili prețurile.
„ROMCIM își desfășoară întreaga activitate într-o manieră etică și responsabilă, pe baza politicilor interne clare, care interzic, în mod expres, comportamentele anti-concurențiale. Compania respinge ferm decizia anunțată de către Consiliul Concurenței în cadrul investigației pe piața cimentului din România. ROMCIM urmează să primească decizia motivată a Consiliului Concurenței, pe care intenționează să o conteste în fața instanțelor de judecată”, a transmis compania.
Și producătorul de ciment Holcim a anunțat joi că va contesta amenda dată de Consiliul Concurenței.
Consiliul Concurenței a anunțat joi că a amendat cu 217,9 milioane de lei (aproximativ 43,7 milioane euro) producătorii de ciment Holcim România, Romcim și Heidelberg Materials. Instituția susține că cei trei producători și-au coordonat politicile de stabilire a prețurilor.
Amenzile au fost aplicate astfel:
- HOLCIM ROMANIA S.A.: 90.900.114,26 lei (18,2 milioane euro);
- ROMCIM S.A: 66.123.571,28 lei (13,3 milioane euro);
- HEIDELBERG MATERIALS ROMÂNIA S.A.: 60.942.856,28 lei (12,2 milioane euro).
În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că, cel puțin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile (informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc.) prin intermediul unor clienți.
Astfel, Consiliul Concurenței transmite că fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informații care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre prețuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat și utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce privește politica de preț.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.