Producătorul de vinuri Purcari a înregistrat anul trecut o creștere a veniturilor cu 3%, dar profitul a scăzut cu 10%, fiind afectat și de insolvența unei firme din grup. Alexandru Filip, directorul companiei, anunță ca țintă dublarea afacerii până în 2027

Crama domenii viticole Purcari

Veniturile Purcari Wineries PCL, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa Centrală și de Est, au crescut anul trecut cu 3%, ajungând la 382,5 milioane de lei, datorită creșterii de 13% față de anul precedent în segmentul principal de vinuri. Profitul însă este în scădere, fiind afectat și de insolvența unei companii din grup. Compania listată la Bursa de Valori București a anunțat astăzi rezultatele financiare preliminare neauditate pentru 2024.

Ecosmart, compania Grupului specializată în reciclarea deșeurilor, care a generat venituri de 30 milioane de lei în 2023, a intrat anul trecut în insolvență. În 2023, compania a fost implicată într-o anchetă inițiată de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 4 București, companii având calitate de parte vătămată. Detalii AICI

“Prioritizând profitabilitatea în față volumelor, cu un focus pe creșterea sustenabilă și premiumizare, EBITDA și Profitul Net au atins 107,5 milioane de lei și 57,4 milioanede lei respectiv, incluzând un cost unic de 4,6 milioane de lei rezultat din deconsolidarea Ecosmart. Marjele au înregistrat un nivel de 28% și 15%, conform ghidajului anunțat. Marja profitului brut a crescut la 51% în T4, o creștere de 7 pp față de anul precedent, rezultând într-o marja anuală de 48%, datorată unui mix de vânzări favorabil, inclusiv de vinuri din recoltele 2022-2023 produse la un cost mai mic, reducerea costurilor cu ambalajele și impactul puternic al inițiativelor de premiumizare”, se arată în raportul companiei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
Sursa: BVB

„Anul trecut a fost crucial pentru Purcari, punând bazele pentru creșterea sustenabilă a grupului. Am finalizat tranziția CEO-ului, am consolidat echipa de conducere și am adoptat strategia „2x by 200”, propunându-ne să dublăm afacerea până la bicentenarul companiei în 2027. De asemenea, am efectuat investiții strategice pentru a întări traiectoria noastră de creștere. Din punct de vedere operațional, am obținut rezultate puternice, marja brută apropiindu-se de 50% . Rezultatele din 2024 includ și câteva costuri excepționale aferente construirii fundamentelor pentru viitoarea creștere, deconsolidarea Ecosmart și ajustări specifice ale tratamentului fiscal că urmare a schimbării auditorilor. Ajustate cu costurile de deconsolidare, EBITDA și Profitul Net au atins 112 milioane de lei și 62 milioane de lei, respectiv”, a declarat Alexandru Filip, Director General Purcari Wineries.

Aspecte comerciale-cheie pentru 2024:

· România: Purcari și Bardar au susținut creșterea, înregistrând +17% și +29% față de anul trecut. Vânzările totale au crescut cu +15% față de anul anterior, susținute de volume mai mari și creșteri selective ale prețurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

· Moldova: +8% față de anul trecut, cu o creștere susținută de două cifre în T4, condusă de Purcari și Cuza.

· Polonia: O creștere de +4% față de anul precedent într-un context al pieții vinurilor sensibil la prețuri, punând mai mult accent pe valoare decât pe volum. Dezvoltare în segmentul premium cu Purcari, +10% față de anul trecut, deși de la o baza mai mică.

· Republica Cehă și Slovacia: Performanță anuală în creștere cu +12% față de anul trecut, determinată de volume mai mari și creșteri selective ale prețurilor.

· Bulgaria: +30% față de anul trecut, determinată de continuarea expansiunii pe piață, o distribuție mai largă și creșterea gradului de conștientizare a brandului. Purcari a înregistrat o creștere de 2,5 ori față de anul trecut, în timp ce Bostavan a finalizat prima livrare în T4.