Producătorul de ambalaje Promateris anunță că a obţinut, pe parcursul a patru ani, fonduri norvegiene în valoare de 2,291 milioane de euro, care au permis dezvoltarea capacităţii de producţie, conform Agerpres.
Ideea de a produce ambalaje biodegradabile a venit pe fondul oportunităților observate în piaţa produselor sustenabile, conform lui Tudor Georgescu, director general al Promateris.
Astfel, compania a început să exploreze oportunităţile oferite de fondurile norvegiene, care au permis achiziţionarea de echipamente moderne pentru producţia de pungi biodegradabile şi compostabile.
“Accesarea fondurilor norvegiene a fost un proces simplu şi eficient, fără birocraţia obişnuită. Flexibilitatea acestui mecanism ne-a permis să atingem obiectivele strategice şi să reducem emisiile de carbon asociate consumului energetic cu 500 de tone în ultimele şase luni”, adaugă Tudor Georgescu.
Primul grant obţinut a fost pentru achiziţionarea de echipamente pentru producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile.Ulterior, compania a decis să se extindă şi să înceapă producţia de materii prime pentru ambalaje compostabile.
“Ne-am dorit să contribuim şi mai mult la decarbonizarea economiei locale prin realizarea de materii prime pe bază de amidon de porumb. Acest produs era importat în regiune de către producătorii de ambalaje compostabile, iar noi oferim acum o alternativă produsă în regiune “, spune Georgescu. Acesta spune că produsul e comercializat în mai multe ţări din regiune.
În paralel, Promateris a investit în energie verde. În 2023, compania a obţinut al treilea grant din partea EEA & Norway Grants, în valoare de 597.000 de euro, pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. În doar 9 luni de la instalare, Promateris a scăzut emisiile de carbon cu 510.086 kg şi a redus costurile cu energia electrică cu 15%, având un impact pozitiv direct asupra eficienţei financiare.
Promateris este o companie listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, specializată în producţia de ambalaje, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile şi compostabile.