Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology vrea să investească un miliard de euro până în 2026 în creșterea capacității de producție. Finanțare de la grupul european EIT InnoEnergy

WhatsApp Image 2022-11-10 at 15.14.18

Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology primește o finanțare de la grupul european de inovare și tehnologie EIT InnoEnergy pentru a crește producției anuale de baterii și sisteme de stocare în Europa la 8 GWh, până în 2026, potrivit unui anunț al companiei la Bruxelles. Acest lucru se va putea realiza prin dezvoltarea fabricii din Ilfov, o investiție care s-ar ridica în total la un miliard de euro până în 2026, din care instituția financiară va finanța doar o parte, conform informațiilor Economedia.

„Livrăm soluții de stocare către diverși clienți internaționali și am obținut deja majoritatea comenzilor pentru 2023 și 2024. Datorită cererii în creștere, trebuie să ne mărim capacitatea de producție. Ambiția noastră este să ne mărim producția anuală la 2 GWh până în 2024 și la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în același timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic”, a declarat Vicențiu Ciobanu, director executiv la Prime Batteries Technology.

În prezent, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual.

Investiția se va ridica la un miliard de euro, până în 2026, a declarat antreprenorul Adrian Polec, fondator al Prime Batteries Technologies.

„Vom strânge bani de la fonduri de investiții specializate pe energie regenerabilă, circa 30-35%, iar diferența prin credite bancare de la instituții europene și bănci de talie europeană. Am depus către ministerul Energiei un memorandum și așteptăm cât de repede posibil PNRR-ul”, a spus Polec.

„Până la finalul anului sperăm să începem unul sau două proiecte în România pentru că trebuie să facem pași semnificativi, deoarece România înainte nu a prezentat interes pentru industria de baterii. Acum este un moment când avem companii de succes, cum este Prime Batteries, care se aliază cu EIT InnoEnergy pentru a facilita accelerarea producției”, a declarat și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Prime Batteries Technology produce baterii litiu-ion și sisteme de baterii personalizate pentru sectorul auto, rețelele inteligente și sectorul industrial. Compania deține o expertiză  în ceea ce privește producția integrată de baterii, care include fabricarea de celule, construirea de module și pachete.

Investiția oficializează EIT InnoEnergy ca acționar al Prime Batteries Technology, care va sprijini compania în realizarea ambiției sale de a crește producția anuală la 8 GWh, de a atrage și de a avea acces la talente noi. Nu a fost precizat, însă, ce procent din Prime Batteries va deţine EIT InnoEnergy şi valoarea sumei plătită pentru participație.

„Având în vedere că valoarea pieței globale a bateriilor se va dubla în următorii patru ani, pe măsură ce cererea de baterii litiu-ion crește rapid – iar în Europa, această cerere depășește producția – creșterea dinamică și consolidarea lanțului de aprovizionare de pe continent este vitală. Aceasta este pe cale să devină al doilea mare producător de baterii după China până în 2025, iar această investiție este un exemplu de colaborare în materie de expertiză și resurse pentru a permite extinderea rapidă a capacității principalilor actori de pe piață”, transmite EIT InnoEnergy.

EIT InnoEnergy, pe care Pitchbook îl clasează drept cel mai activ investitor în domeniul energiei durabile la nivel global, este forța motrice din spatele Alianței Europene a Bateriilor (EBA) și este recunoscută ca fiind un investitor timpuriu important în alte proiecte de succes în ceea ce privește gigafabrici de baterii. Acestea variază de la fabrica suedeză Northvolt (a încheiat recent o rundă de finanțare de 2,75 miliarde de dolari), la francezii de la Verkor (a încheiat o rundă de înființare de 250 de milioane de euro și a obținut un parteneriat strategic cu Renault).

„Investițiile active în electrificarea Europei sunt esențiale pentru securitatea energetică a continentului și pentru accelerarea tranziției către sustenabilitate. Ne angajăm să găsim cele mai bune tehnologii și să sprijinim cele mai promițătoare companii pentru a le ajuta să se dezvolte și să aibă un impact real la o scară din ce în ce mai mare”, spune Diego Pavia, director general al EIT InnoEnergy.

Recent, Prime Batteries Technology a luat o finanțare de 8,75 milioane de euro de la EximBank, pentru finanțarea activității curente a societății și include o linie de credit în valoare de 5 milioane de euro acordată de Banca Românească și o garanție de stat emisă de EximBank în numele și în contul statului, care acoperă 75% din valoarea finanțării.

Prime Batteries Technology proiectează, produce și comercializează baterii litiu-ion care deservesc o mare varietate de domenii de activitate precum industria energetică, vehicule de tracțiune sau industria auto pentru mașinile electrice.

Prime Batteries Technology, companie fondată de Adrian Polec și Vicențiu Ciobanu în calitate de acționari și administratori în cadrul Consiliului de Administratie, operează o capacitate de producție situată lângă București, în comuna Cernica, unde produce sisteme de stocare pentru producția energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltaice și eoliene) și pentru mobilitate electrică (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, mașini agricole), cât și pentru ambarcațiuni maritime.

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei durabile, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera acordul verde și obiectivele de decarbonizare ale Europei. EIT InnoEnergy a fost înființat în 2010 și este sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovarea și antreprenoriatul în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *