Producătorul român de materiale de construcții Teraplast raportează afaceri mai mari cu 25%, dar profit cu 62% mai mic, în primele nouă luni. Compania afirmă că în această perioadă vor exista mai multe oportunități pe piața de achiziții și pe piețele de export

Redacția oct. 26, 2022 0 comentarii
fabrica teraplast

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa a anunțat miercuri că a ajuns la afaceri de 563,6 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie 2022, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă profitul net a scăzut cu 62% față de anul trecut.

EBITDA aferentă celor trei trimestre s-a situat la 48,5 milioane de lei, în scădere cu 25% comparativ cu rezultatele record din primele nouă luni din 2021. Marja EBITDA înregistrată, de 8,6%, este în ușoară scădere față de prima jumătate a anului, ca urmare a contextului macroeconomic foarte provocator din 2022, care a dus la scăderea numărului de proiecte de construcții de infrastructură și la amânarea contractării unora noi pentru finalul anului sau prima parte a anului 2023, arată compania.

Profitul net înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a fost de aproape 16,4 milioane lei, în scădere cu 62% față de aceleași luni din 2021. Comparația este făcută, însă, cu un rezultat excepțional înregistrat anul trecut, peste așteptările momentului. Decalajul semnificativ între evoluția performanței operaționale și cea a profitului net a fost determinat de creșterea semnificativă a ratelor dobânzilor, într-o perioadă în care Grupul a investit 70 milioane de lei pentru finalizarea proiectelor începute anul trecut și a suportat creșterea capitalului circulant necesar produselor noi. 60% din creditele de investiții ale Grupului sunt cu dobândă fixă, iar capitalul circulant va scădea ca urmare a reducerii stocurilor, astfel că anul viitor costul de finanțare a Grupului se va reduce sensibil, afirmă reprezentanții producătorului.

Conform companiei, rezultatul Grupului este încă grevat de pierderile operaționale ale segmentului Ambalaje Flexibile, specifice perioadei de începere a activității, dar influențate și de procesul greoi de omologare a produselor la clienți, într-un climat de reducere a consumului privat. Creșterea portofoliului de clienți și a volumelor segmentului indică o îmbunătățire sensibilă, cu perspectiva de a atinge pragul de rentabilitate în prima parte a anului viitor.

Compania mai arată că contextul economic, intern și internațional, a impactat rezultatele Grupului. Evoluția sectorului de construcții a arătat o performanță sub așteptări. Segmentul construcțiilor inginerești a înregistrat o scădere anuală de 3,8% în primele opt luni ale anului, conform datelor statistice ajustate sezonier publicate de INS. Pe parcursul trimestrului 3 s-a derulat și o operațiune de destocare, pentru a ajusta nivelul stocurilor de materii prime și produse finite la nivelul cererii din piață, operațiune care a influențat negativ marjele lunilor iulie și august.

Volumul exporturilor a crescut în primele nouă luni cu 51% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar ponderea în totalul cifrei de afaceri a urcat la 16%, de la 13%, nivelul atins în intervalul ianuarie-septembrie 2021.

„Extinderea prezenței pe piețele europene este în continuare o direcție strategică pentru Grup, pentru a crește dimensiunea, competitivitatea și reziliența business-urilor din portofoliu. Pentru a sprijini activitatea de export, în trimestrul al treilea TeraPlast a deschis o subsidiară în Ungaria cu scopul înființării unui centru logistic care să asigure o prezență mai bună pe piața locală”, arată reprezentanții Teraplast.

Linia de Instalații continuă să crească, chiar în contextul întârzierilor în demararea unor noi proiecte publice de infrastructură. Acest business a menținut o marjă EBITDA în procent de două cifre, respectiv 11,5%. În același timp, evoluția este pozitivă, +6% față de nivelul record istoric înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Prioritatea Grupului a fost consolidarea cotei de piață care conferă avantaj competitiv în momentul în care marile proiecte de infrastructură anunțate prin PNRR și Anghel Saligny vor începe să fie implementate în trimestrele următoare.

Segmentul Granule, care include și granulele reciclate, a înregistrat volume mai mici și a cunoscut o presiune pe prețurile de vânzare, aspect reflectat în evoluția marjei EBITDA (-43%). În acest context, consolidarea cotei de piață și menținerea unor relații de lungă durată cu partenerii contractuali sunt prioritare pentru acest segment.

TeraGlass a cunoscut în trimestrul trei o îmbunătățire a performanțelor operaționale. În intervalul iulie-septembrie, EBITDA s-a situat la 0,76 milioane lei, ceea ce a dus rezultatul la nouă luni în teritoriu pozitiv. Îmbunătățirea marjelor a venit în urma renegocierii prețurilor din contracte care au devenit efective la final de S1.

Segmentul Ambalaje Flexibile, nouă în cadrul Grupului, cunoaște o creștere a vânzărilor, dar încă insuficientă pentru a contracara pierderile operaționale date de încărcarea redusă a capacităților de producție și cheltuielile de omologare a produselor de către potențiali clienți. Pe lângă aprovizionarea pieței interne, unde TeraBio Pack are deja parteneriate în curs cu lanțuri de retaileri, compania explorează și fructifică oportunitățile de pe piețele externe. În prezent, compania este în stadiul de semnare a mai multor contracte cu rețele mari din străinătate și în discuții avansate cu alte lanțuri internaționale de magazine din regiune. Piața ambalajelor – inclusiv a celor biodegradabile – are un potențial real de dezvoltare, dar necesită timp pentru a avea un impact pozitiv asupra Grupului. Odată cu reglarea condițiilor de piață și cu creșterea ocupării capacității de producție, va fi vizibilă, începând cu anul viitor, și contribuția pozitivă a acestui segment la rezultatele consolidate.

Rezultatele poartă în continuare amprenta contextului volatil pe care îl traversăm și care prezintă incertitudini pentru perioada următoare. Chiar și într-un astfel de climat, am reușit să menținem performanțele Grupului la un nivel satisfăcător. Creșterile record pe care le-am înregistrat în anii anteriori s-au temperat, dar printr-un management eficace și răspuns prompt la dificultăți, păstrăm reziliența Grupului pentru a livra performanțe în concordanță cu marile provocări economice existente. Provocările rămân constante și chiar dacă unele cunosc o ameliorare, cum ar fi lanțurile de aprovizionare sau prețurile materiilor prime, apar noi tensiuni, date de criza energetică sau politicile monetare restrictive”, a afirmat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. „Din păcate, nu putem schimba o astfel de traiectorie de unii singuri. Acesta este motivul pentru care ne concentrăm pe consolidarea cotei de piață și pe oportunitățile care apar în această perioadă. Vedem atât o creștere a dinamicii în zona de M&A, cât și un interes crescut din partea piețelor externe pentru produsele noastre. Nu renunțăm la niciun plan semnificativ de investiții pentru că dorim ca, atunci când apele vor fi așezate, să fim în poziția de a profita la maximum de următorul val de creștere a activității economice.”

Linia de business Instalații și Reciclare (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

 • Cifră de afaceri în creștere cu 28%, la 384,4 milioane lei;
 • EBITDA de 44,2 milioane lei, majorată cu 6% față de recordul istoric consemnat în aceeași perioadă a anului trecut;
 • Segment care păstrează un avans al marjei EBITDA comparativ cu ianuarie-septembrie 2021.

Linia de business Granule (TeraPlast și TeraPlast Recycling)

 • Include Granulele rigide și plastifiate din PVC, granulele HFFR (fără halogen, rezistente la foc), dar și granulele reciclate (PVC regranulat);
 • Marjă EBITDA de 11,3%, în scădere pe fondul reducerii volumelor;
 • Scăderea prețurilor la materii prime virgine a reprezentat o provocare pentru atractivitatea granulelor reciclate, care însă au o componentă importantă de sustenabilitate.

Linia de business Ferestre și uși (TeraGlass)

 • Cifră de afaceri în creștere cu 39%, la 43,6 milioane de lei;
 • Segmentul a înregistrat marje operaționale pozitive bune în al treilea trimestru, după pierderile consemnate în S1 2022;
 • O linie de business cu o puternică orientare către export;

Linia de business Ambalaje flexibile (TeraBio Pack)

  • Cifră de afaceri de 28,1 milioane de lei;
 • Pierderi operaționale de 8 milioane de lei; volumele încă sunt sub dimensiunea capacităților pentru rentabilizarea rapidă a segmentului;
 • EBITDA pozitiv așteptat în prima jumătate a anului 2023.

Grupul Teraplast este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell.

Sursa foto: Teraplast, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *