Producția de Fiat 500 electric, oprită timp de patru săptămâni din cauza lipsei de comenzi în Europa

Fiat 500 electric Sursa foto: Facebook/ Fiat România

Stellantis va opri producția modelului electric Fiat 500 timp de patru săptămâni din cauza lipsei de comenzi în Europa, scrie The Guardian. Compania franco-italiană, care deține și mărcile Citroën, Vauxhall și Peugeot, a declarat că producția va fi suspendată începând de vineri.

O încetinire globală a vânzărilor de vehicule electrice (EV), care s-a datorat parțial politicilor diferite privind stimulentele ecologice, a împins producătorii auto din întreaga lume să își adapteze planurile privind EV.

Stellantis a declarat: „Măsura este necesară din cauza lipsei actuale de comenzi legate de dificultățile profunde întâmpinate pe piața europeană a autovehiculelor electrice de către toți producătorii, în special de cei europeni.”

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Fiat 500 complet electric, o mașină mică distinctivă, este fabricat la fabrica Mirafiori din Torino, în nord-vestul Italiei, locul de naștere al mărcii.

Stellantis a declarat că „lucrează din greu pentru a gestiona cât mai bine această fază dificilă de tranziție”.

Compania investește 100 de milioane de euro în Mirafiori, care a fost deschisă în 1939, pentru a adopta o baterie mai performantă și va produce o versiune hibridă a modelului 500, începând între 2025 și 2026.

Sindicatele au îndemnat de mult timp Stellantis să revitalizeze amplasamentul, unde producția a scăzut în ultimii ani, prin construirea acolo a unei noi mașini ieftine, de volum mare.

„Complexul Mirafiori este supus unei transformări profunde, cu scopul de a-l transforma într-un adevărat sit global de inovare și dezvoltare, o alegere cheie dacă vrem să facem față provocării tranziției către mobilitatea durabilă la care suntem chemați”, a declarat compania.

Italia a lansat anul acesta un plan în valoare de 1 miliard de dolari pentru a ajuta șoferii să treacă la vehicule mai puțin poluante, inclusiv subvenții pentru achiziționarea de mașini complet electrice. Cu toate acestea, Roma și Stellantis au fost în dezacord cu privire la abordarea guvernului privind stimulentele.

Există temeri cu privire la un război comercial cu China, după ce UE a impus în iunie taxe vamale provizorii la importul de vehicule electrice chinezești, care variază între 17,4% și 37,6%. Cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la ceea ce Comisia Europeană a numit subvenții „neloiale” din partea Beijingului.

Într-un semn al diviziunilor din ce în ce mai mari din Europa, premierul spaniol, Pedro Sánchez, a cerut UE să reconsidere taxele pentru vehiculele electrice din China, afirmând că este important să se găsească un „compromis” între bloc și China.

„Trebuie să fiu direct și sincer … Cred că trebuie să ne reconsiderăm, cu toții, nu numai statele membre, ci și Comisia Europeană, poziția față de această mișcare. Nu avem nevoie de un alt război, în acest caz un război comercial”, a declarat Sánchez în timpul unei vizite la Kunshan, lângă Shanghai, miercuri.

China este unul dintre principalii producători de autovehicule electrice, iar adoptarea acestora în țară a crescut vertiginos. Între 2021 și 2022, vânzările de vehicule electrice în China au crescut de la 1,3 milioane la 6,8 milioane, reprezentând mai mult de o treime din vânzările mondiale de vehicule electrice în 2022. China este, de asemenea, cel mai mare emițător de carbon din lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: