Producția de gaze, „turată” la maximum. Avem fluxuri mari de gaze prin România, atât la import, cât și la export

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Producția de gaze a ajuns spre maximul posibil – 24 de milioane de metri cubi zilnic, în creștere substanțială față de doar câteva zile în urmă, când era de 22,4 – 22,6 milioane de metri cubi, pentră că toate zăcămintele produc, nu mai este niciunul în revizie, după cum a declarat pentru Economedia directorul Transgaz, Ion Sterian. Așadar, se produce din zăcămintele Romgaz, Petrom și BSOG (în Marea Neagră – n.r.).

În același timp, vedem importuri și exporturi record. Intră în țară 11,8 milioane de metri cubi (jumătate din producția internă) din Bulgaria, prin două puncte, Giurgiu și Negru Vodă, și ies 12,5 milioane de metri cubi. 6,5 milioane de metri cubi se duc în Ungaria, aici fiind vorba, în bună parte, de producție locală cumpărată de traderii din vecini – cu Petrom ca vânzător. Către Ucraina se duc 5,1 milioane de metri cubi, aici fiind vorba de tranzit de gaze, iar beneficiarii sunt firme din Republica Moldova, care stochează gaze pentru la iarnă, Ucraina fiind o facilitate intens utilizată, chiar și de țări din Vest, din pricina capacității foarte mari din depozite – peste 30 de miliarde de metri cubi și tarifelor mici și fixe.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În fine, către Republica Moldova se duc 0,9 milioane de metri cubi, aici fiind vorba atât de producție locală, cât și de tranzit de gaze.

Totalul surselor de gaze disponibile în România este de 35,8 milioane de metri cubi, printre cele mai mari de la ieșirea din iarnă. În ceea ce privește gazele de import, sursa primară a lor poate fi Rusia, via Turcia și Bulgaria, Azerbaidjan, tot prin Bulgaria, sau gaz natural lichefiat, descărcat de pe metaniere în porturile de la Mediterana, apoi regazeificat și trimis prin conducte până în România.

România continuă să stocheze în ritm susținut gaze pentru următoarea iarnă, la o medie de 10 milioane de metri cubi pe zi, ajungând la un grad de umplere a depozitelor de peste 77%, potrivit datelor Transgaz. Media UE este la 85%. Dispozițiile Comisiei Europene sunt ca, la finalul actualului ciclu de stocare, adică 31 octombrie, statele UE să ajungă la 90% grad de umplere a depozitelor. În ritmul actual, România va ajunge mult mai devreme la procentul cerut, ba chiar, din septembrie, ar putea să umple depozitele la 100%.

România are conexiuni prin conducte cu toți vecinii, mai puțin Serbia. Cele mai mare fluxuri sunt pe relația Bulgaria, la importuri, și Ungaria, la exporturi. Per total, producția anuală a țării noastre este de circa 9 miliarde de metri cubi, din trei surse, Romgaz, Petrom și BSOG. Încă 1,5 – 2 miliarde de metri cubi intră din import.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: