Producţia de vehicule a Stellantis în Italia a scăzut cu 37% în 2024. Producţia de maşini a atins cel mai mic nivel din ultimii 68 de ani

stellantis Sursa foto: Stellantis

Producţia de vehicule a producătorului auto Stellantis în Italia a scăzut cu 37% anul trecut, fiind afectată în special de o scădere accentuată a producţiei de maşini, au arătat vineri cifrele sindicatului FIM-CISL, transmite CNBC, conform News.ro.

Pentru a aborda supracapacitatea de producţie din Italia, grupul s-a bazat în mare măsură pe schemele de concedieri temporare, finanţate de stat.

Stellantis a prezentat în decembrie un plan de creştere a producţiei, dar se aşteaptă la o creştere abia din 2026, datorită lansării de noi modele.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sindicatul FIM-CISL a declarat că Stellantis, care a fost creat în 2021 din fuziunea dintre Fiat Chrysler şi PSA-Peugeot, din Franţa, a produs anul trecut 475.090 de vehicule în Italia, în scădere de la 751.384 în 2023.

Producţia de maşini, în special, a scăzut cu 46%, la cel mai redus nivel din 1956, în timp ce producţia de vehicule comerciale noi a scăzut cu 17%.

Stellantis nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. L

a fel ca ceilalţi producători europeni, al patrulea mare producător de maşini din lume se luptă cu cererea slabă, în special pentru vehiculele complet electrice, incertitudinea de reglementare şi concurenţa dură din China.

FIM-CISL a declarat că se va alătura unui protest planificat la Bruxelles de organizaţia de muncă IndustriALL Europe, pe 5 februarie, cu două săptămâni înainte ca Comisia Europeană să-şi prezinte ”acordul industrial curat”.

Liderul sindicatului, Ferdinando Uliano, a spus că este important să se revizuiască obiectivele UE pentru reducerea emisiilor de carbon ale vehiculelor, care urmează să intre în vigoare în 2025.

”Aceasta este o bătălie pentru Europa. Ţările singure pot doar să piardă”, a spus Uliano, vorbind despre criza cu care se confruntă industria auto europeană.

Stellantis operează cinci fabrici de maşini în Italia, plus o instalaţie pentru vehicule comerciale.

Producţia la uzina Mirafiori a grupului, din Torino, a scăzut cu 70% anul trecut. Doar uzina Maserati din Modena, inima ”văii auto” a Italiei, a avut rezultate mai proaste, cu o scădere de 79%.

”Suntem foarte îngrijoraţi pentru Maserati. Aşteptăm rapid un proiect clar şi detaliat pentru Maserati”, a spus Uliano.

Stellantis s-a angajat în decembrie să investească 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în Italia în 2025, pentru a produce modele noi la unele dintre fabricile sale din ţară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.