Producţia industrială a României a scăzut ușor, cu 1%, în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

În primele trei luni ale anului, producţia industrială a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut: cu 2,7% ca serie brută și cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor Institutului Național de Statistică. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3%.

În luna martie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 8,1%, ca efect al creșterilor industriei prelucrătoare (+9,3%) și industriei extractive (+8,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,1%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5,0%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,0%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,2%, din cauza scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-4,6%), industria extractivă (-2,1%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2,8%. Industria prelucrătoare a crescut cu 3,7%, în timp ce industria extractivă și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,6%, respectiv cu 1,1%.

În perioada 1.I – 31.III.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,7%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2,7%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,6%) și industria extractivă (-2,3%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.III.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2023, a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,0%), industria extractivă (-2,1%) și industria prelucrătoare (-0,6%).

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *