Producția industrială a scăzut în luna octombrie cu 2,3% comparativ cu anul trecut

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Producția industrială, serie brută, a scăzut în luna octombrie 2023 cu 2,3% comparativ cu aceeași lună din anul anterior, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea producției industriale față de luna similară din 2022 a fost cauzată în special de scăderile în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%), industria prelucrătoare (-1,9%) și industria extractivă (-1,5%).

Scăderi în perioada menționată au fost înregistrate în majoritatea ramurilor industriale, cele mai semnificative scăderi fiind în industria extracției cărbunelui superior și inferior cu -25,0%, în industria fabricării de mașini, utilaje și echipamente cu -23,1% și în industria fabricării produselor textile cu -18,6%. Au existat și creșteri ale producției industriale, în cazul industriei fabricării substanțelor și a produselor chimice cu 23,2% și a extracției minereurilor metalifere cu 23%.

Comparativ cu luna anterioară, producţia industrială, serie brută, a crescut cu 0,6%, datorită în special creșterilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+8,3%) și industria extractivă (+1,3%).Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,4%. Printre industriile care au consemnat creșteri în această perioadă sunt cea a fabricării substanțelor și a produselor chimice (+12,9%), fabricarea produselor din tutun (+12,4%), alte activități extractive (+9,7%) și cea de prelucrarea a lemnului, cu excepţia mobilei, (+9,1%).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *