Producția industrială germană a intrat în decembrie în cea mai lungă perioadă de scădere din istorie/ Este mai lungă decât cea din timpul crizei din 2008

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Producția industrială germană a scăzut pentru a șaptea lună consecutiv, depășind criza financiară din 2008 pentru cea mai lungă perioadă de scădere din istorie, în timp ce cea mai mare economie europeană a continuat să se prăbușească la sfârșitul anului trecut, scrie Financial Times.

Producția industrială a scăzut cu 1,6% de la o lună la alta în Germania în decembrie, depășind previziunile economiștilor, care estimau un declin de 0,4%. Producția fabricilor germane este în scădere din luna mai, ceea ce a dus la o scădere de 1,5% pe parcursul întregului an trecut și de 10% de dinainte de pandemia Covid-19.

Cea mai mare scădere în decembrie a fost pentru producția de produse chimice, care a scăzut cu 7,6% față de luna precedentă, ducând sectorul la cea mai scăzută producție anuală din 1995. Acest lucru a fost parțial compensat de o creștere lunară de 4 procente a producției de automobile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

A șaptea scădere lunară consecutivă a producției industriale germane în decembrie confirmă faptul că industria rămâne o povară semnificativă pentru creștere, a declarat Franziska Palmas, economist senior pentru Europa al Capital Economics, notează Reuters.

“Costurile ridicate ale energiei și cererea internă și externă slabă vor face ca producția industrială germană să scadă în continuare în 2024”, a spus Palmas.

În industriile energo-intensive, producția a scăzut cu 5,8% în decembrie, față de luna precedentă, a precizat biroul german de statistică. Producția a scăzut și în multe alte sectoare, deși mai puțin puternic, a precizat biroul de statistică.

“Scăderea bruscă atât a exporturilor și importurilor, cât și a producției industriale de astăzi, nu numai că ilustrează slăbiciunea coloanei vertebrale a economiei germane, dar crește și riscul unei revizuiri în scădere a creșterii PIB-ului din trimestrul patru”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.

Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea față de trimestrul anterior, ceea ce i-a determinat pe economiști să avertizeze cu privire la o nouă recesiune.

În ultimul trimestru al anului, o cifră mai puțin volatilă, producția industrială a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni anterioare.

În noiembrie, producția a scăzut cu 0,2% față de octombrie, după ce rezultatele preliminare au fost revizuite în creștere de la o scădere de 0,7%.

Pe ansamblul anului 2023, producția a fost cu 1,5% mai mică decât în 2022, după ajustarea calendaristică.

Comenzile industriale germane au crescut în mod neașteptat cu 8,9% în decembrie, înregistrând cea mai mare creștere lunară din ultimii peste trei ani, determinată de numărul “excepțional” de comenzi de avioane, a anunțat marți biroul federal de statistică. Lipsa comenzilor în industria prelucrătoare devine din ce în ce mai mult o povară pentru economia germană, a declarat luni Institutul Ifo, iar economiștii au avertizat că datele de marți nu au schimbat acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: