În 2022, producția și consumul de cărbune din UE au continuat să crească, ajungând la 349 de milioane de tone (+5% față de anul precedent) și, respectiv, 454 de milioane de tone (+2%). Această revenire a început în 2021 și a fost determinată în principal de lignit, un combustibil fosil solid cu un conținut energetic scăzut, scrie Eurostat.
Producția de huilă și lignit, 2022 (milioane de tone, date lunare cumulate)
UE a produs 294 de milioane de tone de lignit în 2022 (în creștere cu 6% față de 2021). În ciuda recentei reveniri, producția a rămas sub cifrele de dinainte de pandemia din 2019. În prezent, lignitul este produs de 9 membri ai UE, Germania fiind principalul producător.
Anul trecut, Germania (131 de milioane de tone) a reprezentat aproximativ 44% din producția totală de lignit din UE. Celelalte state membre producătoare de lignit sunt Polonia (19%), Bulgaria (12%), Cehia (11%), România, Grecia, Ungaria, Slovenia și Slovacia.
Cifrele privind consumul de lignit sunt foarte asemănătoare cu cele privind producția, deoarece aceste tipuri de cărbune nu sunt de obicei comercializate, ci sunt utilizate la nivel național pentru a produce energie electrică. În timp ce lignitul este rareori principalul combustibil pentru producția de energie electrică în țările UE, acesta este folosit în mai multe țări din Balcanii de Vest. Cu toate acestea, în ultimii ani, ponderea lignitului în producția de energie electrică a scăzut și în Balcanii de Vest, în timp ce hidrocentralele și gazele naturale sunt în creștere.
Consumul intern de huilă, 2017-2022 (milioane de tone, date lunare cumulate)
Tendințele privind cărbunele dur rămân stabile în 2022
Pentru huilă, o categorie de cărbune cu un conținut energetic mai ridicat, producția din UE a atins aproape 55 de milioane de tone în 2022. În prezent, în UE au mai rămas doar doi producători de huilă: Polonia și Cehia.
Consumul de huilă în 2022 a ajuns la 160 de milioane de tone, cu 11% mai puțin decât în 2019. Spre deosebire de lignit, huila este utilizată și în alte industrii în afară de producția de energie și, prin urmare, este comercializată și consumată de toate țările UE, cu excepția Maltei. Polonia (38%) și Germania (25%) au reprezentat aproape două treimi din consumul total de huilă din UE în 2022, urmate de Italia, Țările de Jos, Franța, Spania și Cehia.